Bodibilding i poremećaj ishrane

Težnja za savršenim telom kod muškaraca i žena dovela je do višegodišnjeg poremećaja u ishrani, pokazuje novo istraživanje. Oko 40% ljubitelja fitnesa, a naročito bodibildinga, koristi, umesto normalne ishrane, razne dodatke poput glutena, proteina, kreatina, glutamina… Prema istraživanju, jedan od pet muškaraca je redovne obroke zameno dijetetskim suplementima koji nisu namenjeni zameni za obrok.

Kod 8% bodibildera lekari su intervenisali upozorenjem da smanje korišćenje dodataka ili prestanu sa korišćenjem zbog ozbiljnog uticaja na zdravlje, dok je 3% hospitalizovano zbog problema sa jetrom ili bubrezima.

Začuđujuće je da 30% muškaraca i žena zna da svoje zdravlje dovodi u pitanje korišćenjem pomenutih dodataka ishrani.

Foto: Daniel64/Pixabay.com

Poremećaj u ishrani zbog bodibilding dodataka drugačije je izražen kod muškaraca nego kod žena. Muški standard lepote naglašava velike mišiće, a ženski standard – istaknute grudi, mišićav stomak, zategnute noge i zadnjicu. I u jednom i u drugom slučaju korišćenje veštačkih dodataka stvara izvestan rizik za određene zdravstvene probleme, jer se koriste različiti dodaci za različito oblikovanje određenih delova tela. Međutim, pored fizičkih, postavlja se i pitanje psiholoških problema. Želja za oblikovanjem tela često ide preko granice normalnog, vodi preterivanju, a mnogima je nemoguće objasniti da tako mogu izazvati i zdravstvene i psihičke probleme.

Za potrebe istraživanja, 195 muškaraca starosti od 18 do 65 godina uzimalo je preparate i dopune ishrani koje koriste bilderi u periodu od 30 dana. Učesnici su u tom periodu išli na fitnes ili u teretanu minimum dva puta nedeljno. Na kraju istraživanja, svi učesnici su zamoljeni da popune anketu o ličnim zapažanjima tokom proteklih 30 dana: ocena ishrane sa proteinima i dodacima, fizički izgled, stanje kondicije ili forme posle tretmana i drugo.

Analiza rezultata pokazuje da ovi dodaci, iako su legalno u prodaji, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme – dijareju, dehidrataciju, probleme sa bubrezima i slično. Umerena ili mala količina ovih preparata može biti bezbedna, ali mnogi lako preteraju.

Istraživanje za ovakve slučajeve preporučuje pet malih obroka dnevno, a od tih pet, jedan ili dva su dodaci ili proteini, a ostali obroci normalna hrana.

Izgleda da je glavni problem svest i muškaraca i žena. Mnogi od njih sude i cene druge samo na osnovu fizičkog izgleda i misle da je to standard lepote. Ne shvataju da je to unapred izgubljena bitka, jer se sa godinama gubi se fizički izgled, ma koliko se mi trudili, a pre toga se može izgubiti i zdravlje.

Svako treba da ima poštovanje prema sebi, svojim sposobnostima i vrednostima. Nije sve u fizičkom izgledu!

Još članaka o bodibildingu…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bodibildingdodaci ishranifitnesfizički izgledgrudiishranamišićiteloteretanazadnjica
Komentari (0)
Dodaj komentar