Dobri razlozi za razmrdavanje (1)

Fizička aktivnost može da nas sačuva od niza problema sa zdravljem, čak i od mnogih bolesti. I treba znati da nikada nije kasno. Ne morate da počnete intenzivno da se bavite sportom; samo se redovno krećite, više puta nedeljno. Šest puta po petnaest minuta je neuporedivo efikasnije nego tri sata odjednom; jer je čak i samo hodanje veoma zdravo. Sve što radite uz to – korišćenje stepenica umesto lifta, spremanje kuće i bašte – činiće vam dobro. Onima koji na poslu mnogo sede savetuju se "meki" sportovi – gimnastika, plivanje, vožnja bicikla… A svima koji su se previše ulenjili treba podsticaj koji sublimira sve one dobre razloge zbog kojih je dobro razmrdati se s vremena na vreme.
Ako vas često bole leđa, pogotovo u donjem delu, lek vam je hodanje koji će bolove učiniti blažim i ređim. U ovom slučaju kretanje deluje dvojako: prvo, jača muskulaturu leđa i stomaka, i drugo, kretanje karlice pri hodu "masira" prostor između kičmenih pršljenova. Muskulatura je važna zato što "podržava" kostur, time mu olakšava posao i čuva meke i vezivne delove – hrskavice i ligamente. Za one koji pate od dijabetesa, viška šećera u krvi, fizička aktivnost je presudna. Umerenom aktivnošću uz umerenu ishranu, smanjuje se za više od pedeset procenata rizik da se oboli od ove bolesti čak i kod onih osoba koje su nasledile sklonost ka njoj. Razlog je prost: kretanje sagoreva šećer i povećava efikasnost insulina.
Da biste očuvali "vijuge", nikada ne treba da prestanete da učite, rešavate zagonetke, čitate… Ali, ni u tome nećete daleko stići ako ne ustajete iz fotelje. Fizička aktivnost će vam poboljšati rad moždanih ćelija. Zbog toga, ukoliko želite da poboljšate rad svojih "sivih ćelija" i memorije, što pre odaberite fizičku akvtivnost koja će vam pomoći da "ostanete u formi".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hodanje
Komentari (0)
Dodaj komentar