Dokazano: ova aktivnost štiti od starenja

Eliiksir mladosti?

Novo istraživanje iz Velike Britanije navodi da je svakodnevna vožnja bicikla možda najbolja za održavanje tela mladim i zdravim.

Istraživanje je sprovelo test 125 amaterskih biciklista starosti od 55 do 79 godina i njihove rezultate uporedilo sa grupom osoba široke starosne grupe koja nema redovne fizičke aktivnosti.

Rezultati su pokazali da redovna vožnja bicikla zadržava mišićnu masu i snagu i da nema povećanja masti i holesterola. Takođe, nivo testesterona kod biciklista je veći, a i jači je imunološki sistem. Na izvestan način, redovna vožnja bicikla usporava starenje. kao i drugi vidovi redovnih fizičkih aktivnosti. Zato se redovna vožnja bicikla, kao manje naporna aktivnost od teretane ili trčanje, preporučuje osobama svih starosnih doba.

U istraživanje je bilo uključeno 84 muškaraca i 41 žena koji duži niz godina redovno voze bicikl. Muškarci je u istraživanju za 6,5 sati trebalo da pređu 100 km, a žene za 5,5 sati – 60 km.

Prošlogodišnja studija Univerziteta u Glazgovu već je pokazala da je biciklizam povezan sa najnižim rizikom od kardiovaskularne bolesti kao i nekih vrsta karcinoma u odnosu na druge vidove fizičkih aktivnosti, čime se smatra najzdravijim sportom. Takođe, pokazalo se da biciklizam ispunjava sve smernice fizičkih aktivnosti za čak 90% potreba.

Koliko je ovo važno – pokazuje i činjenica da Vlada Velike Britanije podržava i ohrabruje sve osobe koje imaju želju da se bave ovim vidom redovne umerene fizičke aktivnosti.

U Velikoj Britaniji organi vlasti redovno preduzimaju mere na povećanju bezbednosti biciklista u saobraćaju, naročito u velikim gradovima. Ministarstvo saobraćaja izdalo je i saopštenje u kome se kaže da se hodanje, trčanje i vožnja bicikla moraju smatrati lakim, zabavnim i sigurnim, a bezbednost je od vitalnog značaja kako bi se sve veći broj ljudi odlučio za takav vid aktivnosti.

Osim boljeg opšteg zdravlja koji je na prvom mestu, manji broj automobila i motora na ulicama može samo poboljšati i opštu bezbednost svih učesnika u saobraćaju, što je takođe veoma važno kao i manji broj štetnih izduvnih gasova radi zaštite životne okoline.

Zato i mi savetujemo svima koji imaju i malo uslova da vreme iskoriste za vožnju biciklom ili bar za šetnju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aktivnost i imunitetduzina zivotaFizičke aktivnosti i zdravljestarenje
Komentari (0)
Dodaj komentar