Elementi fizičke forme i fitnesa (2)

Pored kardiovaskularne forme, bitni elementi fizičke forme i fitnesa jesu: mišićna izdržljivost, mišićna snaga, fleksibilnost, motoričke sposobnosti, kao i antropometrija.

Mišićna izdržljivost

Mišićna izdržljivost je sposobnost da se veliki broj mišićnih kontrakcija izvede bez zamora ili vreme za koje se jedna kontrakcija može održati bez zamora. Vežbanje mišićne izdržljivosti podrazumeva izvođenje velikog broja ponovljenih kontrakcija pri manjem opterećenju i može pripremiti osobu za različite sportske ili svakodnevne aktivnosti. Ovim sistemom treninga mišići postaju efikasniji u preuzimanju kiseonika. Zahvaljujući treningu, osoba u dužem vremenskom periodu može da obavlja fizički rad bez zamora.

Mišićna snaga

Mišićna snaga se definiše kao maksimalna sila mišića (mišićne grupe) koja se razvija tokom jedne kontrakcije. Često se kao sinonim koristi jedan repetativni maksimum, koji služi kao metod određivanja snage. Povećanje snage proporcionalno dovodi do povećanja veličine mišića i sposobnosti da se podigne veća težina, a od koristi je i u svakodnevnim aktivnostima.

Fleksibilnost

Podrzumeva obim pokreta koji se može izvesti u određenom zglobu. Ona je specifična za svaki zglob na telu. Fleksibilnost se često zanemaruje u trenažnom procesu, a veoma je značajna u svim vidovima treninga i u svakoj grani sporta.

Motoričke sposobnosti

Motoričke sposobnosti obuhvataju: snagu, brzinu, izdržljivost, eksplozivnost, ravnotežu i fleksibilnost. Ako želimo da poboljšamo neku od ovih sposobnosti, trenažni proces neophodno je prilagoditi njenom razvitku, ali pri tome ne treba zaboraviti i druge sposobnosti. Kod rekreativaca treba razvijati sve motoričke sposobnosti podjednako, ali pri tom treba voditi računa o želji onog ko vežba.

Antropometrija

Ima važnu ulogu u planiranju trenažnog procesa. To je nauka koja se bavi određivanjem telesnih dimenzija (antros – čovek, methros – meriti). Ljudsko telo definisano je veličinom, strukturom i sastavom. Veličina se odnosi na telesnu visinu, masu, površinu, zapreminu i dimenzije tela. Struktura podrazumeva raspored strukturalnih delova tela: koštanog, mišićnog i masnog tkiva. Sastav se odnosi na količinu strukturalnih delova tela na svim nivoima, od molekulskog do organizma u celini.
Istraživanja sprovedena širom sveta definisala su „uslovnog čoveka“ koji ima idealne anatomske i funkcionalne parametre. „Uslovni čovek“ ima masu od 70 kg, 14% koštanog tkiva, 21% masnog tkiva, 40% mišićnog tkiva i 25% ostatka u odnosu na telesnu masu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izdrzljivostkondicijamišićisnagateretanatrening
Komentari (0)
Dodaj komentar