Idealne fizičke aktivnosti u slučaju bolesti

Osobama koje su fizički aktivne u vidu: svakodnevnog treninga u teretani, trčanja od nekoliko kilometara na otvorenom ili svakodnevne šetnje – period kada se razbole veoma teško pada, što zbog bolesti što i zbog brige hoće li se po izlečenju vratiti u formu u kojoj su i bili.

Takve osobe najviše zanima smeju li trenirai i u slučaju bolesti i ako smeju, koliko im je dozvoljeno.

Odgovor na ovo pitanje novo istraživanje pokušalo je da dobije od lekara kojima je struka sportska medicina. Prema njihovim rečima, treniranje u slučaju bolesti zavisi od težine same bolesti. Ukoliko je u pitanju prehlada ili kijavica, trening je prihvatljiv, ali ako je u pitanju nešto ozbiljnije, bolje ne.

Lekari savetuju izbegavanje treninga u slučajevima visoke temperature ili groznice jer samo vežbanje podiže temperaturu tela pa se stanje time samo pogoršava. Pravilo koje se primenjuje u odlučivanju da li treba trenirati ili ne naziva se „provera vrata“. Ukoliko su simptomi iznad vrata, može se trenirati, ukoliko su ispod vrata – onda ne. Međutim, ovo je rizično jer postoje mnogi simptomi koji su iznad vrata, a trening ih dodatno pojačava.

Saveti

Navodimo nekoliko saveta šta raditi i koje su vežbe za određene tegobe ili bolesti:

U slučajevima vrtoglavice, treba izbegavati dizanje tegova jer tada možete pogoršati samo koordinaciju tela i rizikujete povredu.

Osobe koje rade aerobne vežbe u slučaju prehlade treba intenzitet vežbi da održe na niskom nivou.

Aerobne vežbe mogu pomoći u početku prehlade jer otvaraju disajne puteve i stvaraju bolji osećaj, prvenstveno zbog oslobađanja endorfina koji opušta mišiće i podiže raspoloženj. Međutim, jači intenzitet aerobnih vežbi stavlja organizam pod pritisak i tada se stanje pogoršava.

Istraživači navode da je najčešća odsutnost iz teretane kijavica i blaga prehlada koja traje u proseku 3 dana. Odsustvo zbog gripa najčešće traje 7 dana pa do dve nedelje.

Savet je svima koji žele što pre da se vrate u teretanu da i nakon poboljšanja izostanu još dva treninga kako bi se potpuno oporavili. Takođe, neće biti rizika od bolesti za ostale korisnike teretane.

Ako se ipak odlučite za vežbanje i kada ste bolesni, bolje je da to radite sami kada ste kod kuće ili u parku jer postoji velika verovatnoća da ćete u teretani preneti bolest svima oko vas.

Bolesni ili ne, savet je da se obrišu oprema i sprave koje koristite u teretani, pre i posle vežbanja. Tako ćete umanjiti rizik za prenos bakterija i klica od drugih prema vama i od vas prema drugim licima.

Dobra vest za sve koji treniraju jeste: ako redovno vežbate, onda ste mnogo manje podložni infekcijama i prehladi. Takve osobe imaju dobro usalašeni imuni sistem upravo zbog vežbi. Čak i u slučaju bolesti, oni se mnogo brže oporavljaju od osoba koje nemaju takav vid fizičkih aktivnosti.

Preporuke

Na kraju, preporuka svima je da se pokrenu i sebi pomognu fizičkim aktivnostima. Bilo kakva vežba ili trčanje pomaže organizmu da stekne bolji imunitet na razne bolesti i tegobe. Pored toga, ne sme se zaboraviti i higijena, jer trenirali ili nehigijena znači pola zdravlja organizmu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fizička aktivnostvežbanje i imunitetvežbe bolestvežbe i zdravlje.
Komentari (0)
Dodaj komentar