Idealne vežbe za trudnice

Prenatalna joga pomaže budućim majkama pre i tokom trudnoće.

Zdravstveni radnici klinike „Mejo“ savetuju trudnicama da se uz pomoć joge pripreme za porođaj. Međutim, pre primene joge, treba znati da li trudnici odgovaraju planirane vežbe, a neophodni su i saveti o bezbednoj primeni.

Prednost prenatalne joge jeste višestruki pristup u vidu istezanja i fokusiranja. Istraživanja su pokazala da prenatalna joga može imati višestruke koristi i za trudnice i za njihove bebe.

Najbitnije prednosti joge za trudnicu:

  • poboljšava san
  • smanjuje stres i anksioznost
  • povećava snagu mišića i njihovu fleksibilnost potrebnu za porođaj

Šta spada u prenatalnu jogu?

Prenatalna joga uključuje:

1) Disanje – tehnika disanja može pomoći trudnici da kontroliše otežano i ubrzano disanje tokom trudnoće, kao i u trenucima kontrakcija u toku porođaja

2) Nežno istezanje – serija pokreta dovodi do razgibavanja tela, ali ne preterano, zbog opterećenja

3) Položaj – različiti položaji tela pomažu u razvijanju snage, fleksibilnosti i ravnoteže. Tokom vežbi koriste se i jastuci, pojasevi, kao i ćebad, radi bolje udobnosti.

4) Opuštanje i hlađenje – na kraju svakog treninga opuštanje mišića, smirivanje pulsa i ritma disanja obavezni su deo joge. Tada treba osetiti potencijalne promene nabolje.

Smernice

Radi zaštite ličnog zdravlja i zdravlja bebe, trudnicama se savetuje praćenje osnovnih smernica za bezbedno vežbanje:

Razgovor sa lekarom – ukoliko postoji zdravstveni problem poput bolesti srca ili problema sa leđima, kao i rizik od prevremenog porođaja – potreban je savetodavni razgovor sa lekarom o ličnom sveukupnom zdravstvenom stanju.

Postavljanje realnih ciljeva – većini trudnica preporučuju se vežbe u trajanju od 30 minuta, ali to ne mora biti obavezno. Kraće i ređe vežbanje takođe mogu pomoći tokom porođaja, ali je bitno da se ne preteruje.

Sačuvajte hidrataciju i hladnoću – vežbanje joge u dobro provetrenim prostorijama uz uzimanje dosta tečnosti može pomoći za bolje efekte.

Izbegavanje nezgodnih položaja – tokom vežbi neudobne položaje i vežbe treba izbegavati, naročito one koje vrše pritisak na stomak ili leđa.

Napomene

Ukoliko se tokom vežbanja oseti bol, treba prekinuti vežbanje i obratiti se lekaru.

Još članaka o jogi…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jogatrudnicatrudnoćavežbe
Komentari (0)
Dodaj komentar