Još jedna fitnes manija

Zove se kokuning (cocooning). Predstavlja novo „vjeruju“ za deo muške populacije koja je svakodnevni posetilac fitnes centara. Tegovi su prevaziđena stvar, mitovi i predrasude bodi bildinga su srušeni, a dojučerašnja mačo gospoda sve se više okreće aerobnim fizičkim aktivnostima i počinje da posvećuje pažnju emotivnoj strani vežbanja, više nego samom fizičkom rezultatu. U tu svrhu, traže se treneri koji umeju da podstaknu svoju klijentelu i koji su dobri psiholozi, a ne samo stručnjaci za fitnes. Zvuči pomalo dekadentno i sektaški?
Nije to ništa – čitajte dalje. Personalizovani sistem vežbi ustupa mesto slobodi pokreta, a među vrstama treninga, umesto vežbi usredsređenih na konkretne grupe mišića, prednost dobija „total body“ koncept, koji se realizuje pomoću istoimene sprave koja simulira nordijsko skijanje, sport koji angažuje gotovo celokupnu muskulaturu.
Menja se i struktura klijentele. Sada i ozbiljni poslovni ljudi na vrhuncu karijere, što će reći – između 30. i 50. godine – obavezno izdvajaju vreme za ovu vrstu rekreacije. Ovo su rezultati najnovije studije Edoarda Konjonata, savetnika specijalizovanog za marketing fitnes centara i salona lepote, koju je uradio u saradnji sa Univerzitetom u Padovi. Rezultati su iznenadili čak i dobre poznavaoce ove teme, a verodostojnost studije zbilja je teško osporiti, s obzirom na to da je uključivala 50 najboljih fitnes centara u Italiji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar