Kako imati ravan i zategnut stomak (1)

Odlučili ste da zategnete svoj stomak. Prvo što vam pada na pamet je da treba uraditi mnogo trbušnjaka, redovno i uporno, svakoga dana. Ipak, trbušnjaci nisu jedini način da postignete cilj, a svakako nisu najprijatniji.
U zatezanju stomaka mogu vam pomoći mnogo zabavnije aktivnosti, poput baštovanstva, tenisa ili plesa. A pored njih, nije na odmet uraditi ni poneki trbušnjak. Važno je uneti makar male promene u svoj svakodnevni život.
Devet navika pomoću kojih će se vaš struk stanjiti
Smirite se! Previše stresa može doprineti da vam se nagomila salo na stomaku, jer stres podiže nivo kortizola, hormona koji stvara masnoće u predelu trbuha. Kada osetite da ste pod stresom, nađite neki mirni kutak gde ćete se skloniti. Potom dišite duboko da biste pročistili svoje misli. Dok izdišete, izgovarajte neku jednosložnu reč prijatnog zvuka i fokusirajte se na nju. Praktikujte ovu tehniku dvaput dnevno po 5 minuta.
Lišite se alkohola! Ako je vaša navika čaša vina uz večeru, to može biti razlog zašto su vam farmerke postale tesne. Alkohol takođe podiže nivo kortizola i proizvodi opisani efekat.
Prestanite da pušite! Neki pušači tvrde da ih ova neprijatna navika čini vitkima, ali to nije istina. Pušači imaju više sala oko abdomena nego nepušači.
Jedite više vlakana! Ne samo da su vlakna dobra za sveukupni gubitak težine već su dobra u prevenciji opstipacije, koja vaš stomak čini naduvenim. Da podsetimo da se vlakna nalaze u integralnim žitaricama, voću i povrću.
Pijte dosta vode, naročito u periodu predmenstrualne nadutosti!
Brinite o jačini kostiju! Osteoporoza je loša po sebi, a jedna od njenih posledica je i veći stomak. Ako imate više od 50 godina, uzimajte bar 1200 miligrama kalcijuma svakodnevno, iz hrane ili putem šumećih tableta. Ako vam je manje od 50 godina, 1000 miligrama dnevno je dovoljno.
Aktivno vežbajte! Barem u početnom periodu vežbajte često, da biste odstranili salo oko abdomena. Aerobne vežbe pet puta nedeljno oko 45 minuta daju odlične rezultate. Kasnije možete smanjiti intenzitet.
Podižite tegiće, od kilogram ili dva! Ako to činite dva do tri puta nedeljno, rezultati će se videti na zategnutijem stomaku.
Radite vežbe u stojećem stavu! Tako ćete postići dodatni učinak zatezanja abdominalnih mišića.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

stomaktrbusnjaci
Komentari (19)
Dodaj komentar
  • Milan

    Kada želimo da skinemo stomak na pravilan i dugoročan način – 80% rezultata je ishrana, a 20% trening… Nažalost, danas ishrana nije kao nekad, a potrebni su nam svi nutrijenti (proteini, vitamini, minerali, vlakna.), 5-6 obroka u toku dana (zbog metabolizma i zdrave mišićne mase ) i dovoljno VODE!

  • Neko ko želi odgovor

    Imam 13 godina, visoka sam oko 1,55, a imam 45 kg, imam malo deblji stomak i želim da se otarasim toga! Možete li mi pomoći u tome, ali da ne idem u teretanu?

  • Jovana Jovičić

    Imam 15 godina. Imala sam 116 kg, ali sam smršala i sada imam 96 kg. Kako da zategnem stomak pošto će mi još malo matura (za 3 dana)? Ako može, pomoć 🙁

  • Marinela Dinić

    Imam 15 god, visoka sam 171 i imam 65 kg, kako da imam ravan stomak?

  • Lola

    Nije sve ni u tim trbušnjacima… Zapravo, stomak vam se neće smanjiti ako radite samo trbušnjake, sve dok imate loše prehrambene navike. 😉

  • Lena Stefanović

    Imam 12 god. Bila sam dosta punija i odjedanput sam smršala uz pomoć dijeta, ali sada imam problem sa otegnutom kožom na abdomenu. Za 10 dana idem na more, radim vežbe i kupiću proizvod za zatezanje, ali ne znam da li će mi pomoći. Molim vas, pomozite mi!

  • Jovana Anić

    Ja sam visoka 174 cm, a teška 55 kg, ali imam problem sa malo sala na stomaku. Kako bih to mogla da skinem?

  • Aleksandra Makivić

    Imam 14 godina, visoka sam 166, imam 70 kg. Idem svako veče trčati po 1 sat. Omotam foliju oko stomaka. Kada dođem kući, uradim 50-100 trbušnjaka. Moj vam je savjet da radite trbušnjake i trčite svako veče po 1 sat. I nece više imati stomaka. 😀

  • Mala Dušica

    Meni se jako sviđa jedan momak, ali je 4 godine stariji od mene. Imam malo veći stomak i htjela bih da ga skinem bas zbog te osobe i da mi bolje izgleda zadnjica. Nemam vremena da vježbam, a i treba puno vremena, a htjela bih da to bude u što kraćem vremenu. Pomozite.

  • Teodora Ličina

    Imam 12 godina. Visoka sam 164 cm i imam 52 kg. Svaki dan preskačem vijaču, treniram tenis i plivanje i vozim rolere, ali ne mogu da skinem stomak. Nije prevelik, ali bih volela da je malo manji. Ako neko zna šta još da probam, neka napiše poruku. Unapred hvala!

  • Met Parker

    Tu vam nema mnogo filozofije, jednostavno se primite posla i počnite se baviti tjelesnom aktivnošću, a dijete ne pomažu ništa.

  • Milica Jovanović

    Imam 15 godina, visoka sam 177 cm, imam 67 kg. Htela bih da imam ravan i zategnut stomak, ali ne previše… Stvarno ne znam kako da smršam, treniram folklor, vozim rolere, pa ponekad i trčim, ali ništa od toga, baš imam stomak…

  • Sandra Pantelić

    Pređite na vegetarijansku ishranu. Ja je se pridržavam već godinu dana i spalo mi je 10 kg.

  • Momo Momić

    Svaki dan preskačem štrik po 30 min, doručkujem lagano i ručam do 18 sati. Imam visinu 190 cm a težinu od 111 kg, je l’ mogu tako da nastavim? Problem je samo stomak. Noge su mi vrlo snažne, ali salo na stomaku me brine. Pokušavao sam da stavljam foliju na stomak dok vježbam, ali čuo sam da ne valja. Šta mi vi predlažete?

  • Milena Popović

    Da li je moguće da mi se stomak smanjio, a da je broj kilograma ostao isti?

  • Svetlana Ilić

    Najefikasnija vežba za ravan stomak je trčanje. Trbušnjacima se zateže stomak, ali se ne uklanja salo. Naravno, pored trčanja treba obratiti pažnju i na sve što je pomenuto u članku.

  • Milica Obradović

    Imam 19 godina, visoka sam 170 i imam 68 kg, najkritičniji deo mi je stomak. Držala sam razne dijete, ali mi nijedna nije pomogla. Ne znam koje vežbe treba da radim i kako da napravim režim ishrane. Šta treba jesti, a šta ne. Molim vas, pomozite mi! Unapred puno zahvalna.

  • Ajna Ahmetspahić

    Savjeti su izvrsni. Voljela bih da imam manji stomak nego sad, ali ne toliko ni ravan da izgleda kao da sam imala kondicioni trening.

  • Mia Mandić

    Moj problem je u tome da kada pojedem na primer jedan mali sendvič odmah mi se poveća stomak. U teretanu idem već 20 dana, ali sve je isto. Jedem, ali sve u malim količinama, idem na traku, radim vježbe za trbušne mišiće, za sve djelove tijela, čak sam bila na fitnes. Nema nikakvih promjena.