Kako izbeći povrede pri vežbanju (1)

Konačno ste čvrsto odlučili da poboljšate svoju formu. Nestrpljivi da vidite rezultate, ne napredujete polako, već žurite i preskačete osnovne početne korake. Sledeće što se dešava je – povreda, koja kvari vaše planove vežbanja. Stručnjaci kažu da ima više razloga za ovakvu situaciju.
Nekada radite istu aktivnost previše često i previše intenzivno. Nekada je radite na pogrešan način. A nekada izaberete pogrešnu aktivnost, koja ne odgovara vašoj formi ni trenutnom psihofizičkom stanju. Ali, nemojte se obeshrabrivati niti odustajati. Ima načina da predupredimo potencijalne povrede. Evo šta poručuju stručnjaci.
Upoznajte svoje telo
Jedan od najboljih načina da izbegnete povrede u fitnesu je da budete svesni mogućnosti i ograničenja sopstvenog tela.
To znači da treba da poznajete svoje slabe tačke i da se u neku aktivnost ne upuštate dok vam telo ne postane spremno za to. Na primer, ako već imate probleme sa kolenima, ne bi trebalo da se bavite trčanjem ili da vežbate na steperu. Umesto toga, možete vežbati na sobnom biciklu ili na sličnoj spravi koja ne zahteva napor kolena. Takođe, ako imate osetljiva leđa, treba da izbegavate vežbe istezanja na lopti za fitnes, a ako su vam ruke slabe, nemojte podizati teške tegove, barem ne u početku. Kada ojačate telo i slabe tačke drugim vežbama, onda se možete eventualno vratiti i ovim aktivnostima.
Pol je bitan
Kod muškaraca i kod žena postoje psihološke specifičnosti u vezi sa potencijalnim povredama pri vežbanju.
Generalno, muškarci funkcionišu bolje u disciplinama koje zahtevaju striktan plan vežbanja, poput podizanja tegova, sklekova i sl. Žene se bolje snalaze u disciplinama koje ne moraju imati tako rigidan plan vežbanja, a to su joga, steper, uspinjanje i dr. Pri ovim aktivnostima, muškarci se lakše povrede.
Žene su sklonije povredi ligamenata koji drže koleno na mestu. Zato treba da budu posebno pažljive kada se bave sportovima koji zahtevaju nagle okrete i "uvrtanje" zglobova, a to su skijanje, košarka i sportovi u kojima se koristi reket.
Studije takođe pokazuju da su žene sklonije sportskim povredama tokom menstrualnog ciklusa, kada hormoni mogu negativno uticati na snagu organizma. Ako ste pažljivi ovih dana u mesecu, možete izbeći nepotrebne povrede.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

povredevežbe
Komentari (0)
Dodaj komentar