Kako izbeći povrede pri vežbanju (2)

Konačno ste čvrsto odlučili da poboljšate svoju formu. Nestrpljivi da vidite rezultate, ne napredujete polako, već žurite i preskačete osnovne početne korake. Sledeće što se dešava je – povreda, koja kvari vaše planove vežbanja. Stručnjaci savetuju kako da predupredimo eventualne povrede pri vežbanju.
Unajmite ličnog trenera
Jedan od najboljih načina da sprečite povrede jeste da angažujete stručnjaka. Ne mora to biti na duži rok, dovoljno je da vam u nekoliko časova pomogne da na pravi način počnete sa vežbanjem. Kasnije ćete se snaći i sami.
Trener će bolje nego vi sami odrediti koje su vam slabe tačke, koje vežbe treba da izbegavate, a koje da primenjujete i, uopšte, koja vrsta aktivnosti je najpogodnija za vaš tip tela i vašu formu.
Takođe, lični trener će pratiti vaš napredak i pravovremeno povećavati težine ili broj ponavljanja neke vežbe. To će na minimum svesti mogućnost da se povredite, a efikasnost vežbanja biće maksimalna.
Budite svesni svojih godina
Vi samo želite da postignete najbolje rezultate. Ali, kada ste poslednji put aktivno vežbali? Ako je to bilo pre nekoliko godina, treba biti svestan da su se neke stvari u međuvremenu izmenile. Ako ste ranije bili aktivni atletičar i sada želite da se vratite ovom sportu na isti način, vodite računa o ramenima, jer ona najpre stradaju – kažu stručnjaci. Ako preopteretite ramena, velika je opasnost od povrede.
Ne preskačite zagrevanje
Kojom god fizičkom aktivnošću da se bavite, stručnjaci savetuju da nipošto ne zanemarujete zagrevanje. Ova faza je važan deo treninga i što se bolje zagrejete, manja je mogućnost da se povredite. Vežbanje je svojevrstan stres za organizam, a zahvaljujući zagrevanju, organizam taj stres prevazilazi.
Takođe je važno da ne prenagljujete, već da napredujete polako. Na primer, ako podižete tegove, uzmite manju težinu, nemojte praviti više od 12 ponavljanja u jednoj seriji i ne radite više od tri serije. Kada to postane isuviše lako, povećajte težinu za 2%. Nikada ne povećavajte težinu za više od 10%, jer to može prouzrokovati povredu.
Ne preopterećujte se
Kada stalno iznova ponavljate istu vežbu, svakako ćete usavršiti tu vežbu, ali to može dovesti i do povrede. Neka vaš trening bude raznovrstan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

vežba
Komentari (0)
Dodaj komentar