Evo ko ima šanse da duže živi

Prema jednom istraživanju sprovedenom u Australiji, osobe starije od 70 godina mogu živeti duže ako hodaju najmanjom brzinom od 5 kilometara na čas.

Autori istraživanja odlučili su da korišćenjem statistike i matematičkih jednačina odrede moguću povezanost između brzine hodanja i smrtnosti. Istakli su da prosečan životni vek virtuelno odgovara brzini kretanja od oko 3 kilometra na čas.
Istraživači iz Sidneja analizirali su navike koje se odnose na hodanje i šetnju kod 1.705 zdravih muškaraca starijih od 70 godina. Svi učesnici su živeli u širem centru grada ili na periferiji, a istraživanje je obuhvatilo i veliki broj različitih nacionalnosti: 50% učesnika rođeno je u Australiji, 20% u Italiji, dok su ostali rođeni u zemljama kao što je Velika Britanija, Grčka i Kina.
Rezultati
Istraživači su u osnovi analizirali brzinu hodanja učesnika, upoređujući je sa njihovim životnim vekom. Za vreme trajanja istraživanja, zabeleženo je ukupno 266 smrtnih slučajeva. Rezultati pokazuju da je prosečna brzina kretanja ispitanika bila oko 3,2 kilometara na čas. Nijedan muškarac koji se kretao brzinom većom od 5 kilometara na čas, nije preminuo u toku trajanja istraživanja.
Autori istraživanja su zaključili da rezultati podržavaju teoriju da „ako brže hodamo, duže ćemo živeti“ i dodaju da se to naročito odnosi na starije od 75 godina.
Zaključak
Iako su istraživači pronašli povezanost između brzine hodanja i dužine života, postoji i drugi, možda i bitniji parametri, kao što su nekonsumiranje cigareta, održavanje zdrave telesne težine, umereno konsumiranje alkohola, zdrav način ishrane, redovno vežbanje i dobar noćni san.
Ako vam sve ovo zvuči kao bezuspešno ubeđivanje, postoji još jedna stvar koja ide u prilog prisustvovanju slavama, prazničnim i drugim veseljima ili bavljenju sportskim ili drugim drštvenim aktivnostima koja može pomoći vašem zdravlju, a to je – druženje. Analiza 148 različitih studija pokazala je da ljudi koji imaju puno prijatelja sa kojima se često druže i provode lepe trenutke mogu da žive čak i do 10 godina duže od onih koji nisu baš socijalno aktivni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

druzenjefitnesfizičko vežbanjehodanjesport i zdravljeumerene fizičke aktivnostivežbanjezdrava ishranazdrave navike
Komentari (0)
Dodaj komentar