Naoko zdravo, ali nosi veliki rizik

Svako ko istrči maraton ili polumaraton zaslužuje sve pohvale i čestitke bez obzira na plasman. Napor kojem se maratonci izlažu zaista je ogroman, a bolovi u stopalima, kolenima i zglobovima nakon trke – neminovni.

Međutim, osim bolova u nogama i kukovima, malo je poznato da maraton opterećuje i bubrege. Mala studija rađena 2015. godine sa 22 učesnika maratona pokazala je da je 82% njih nakon trke imalo akutnu bubrežnu insuficijenciju – stanje kada bubrezi ne filtriraju dovoljno otpada iz krvi. Dobra vest je da se sve normalizuje nakon dva dana.

Većina maratonaca nije ni svesna ovog prolaznog stanja jer je u danima nakon trke više posvećena bolovima u nogama ili odmoru. Kao razlog za bubrežnu insuficijenciju studija navodi da telesna temperatura tokom trke i dehidratacija utiču na smanjenje protoka krvi kroz bubrege. Tokom trke krv se najviše pumpa u mišiće i kožu, pa bubrezi ne mogu dobiti dovoljno krvi.

Za utvrđivanje ovakvog stanja bubrega istraživači su prikupili uzorke krvi i urina učesnika pre i posle maratona. Testovima merenja nivoa kreatinina u krvi i proteina u urinu, kao i pregledom ćelija bubrega na mikroskopu – procenjuje se stanje bubrega učesnika na maratonu. Ranija slična studija iz 2011. godine samo je na osnovu uzoraka urina pre i posle maratona kod 25 muškaraca i žena utvrdila da je 40% imalo akutnu bubrežnu insuficijenciju.

Važnije pitanje koje proizlazi iz obe studije jeste da li česta akutna bubrežna insuficijencija nakon svake trke može dovesti do hronične bolesti bubrega godinama kasnije. Za sada je jedini savet koji učesnici maratona mogu dobiti da ukoliko žele da smanje rizik po svoje bubrege, izbegavaju pre trke antiinflamatorne lekove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

maratontrčanje
Komentari (0)
Dodaj komentar