Napravite plan rekreativnog hodanja (1)

Hodanje je najjednostavniji način rekreacije, a može biti veoma efikasan ako želite da brzo uđete u formu ili da smršate nekoliko kilograma.
Hodanje je lako, pogodno i nije skupo, a sve što vam je potrebno jesu – kvalitetne patike. Gotovo svako se može rekreirati na ovaj način, deca, odrasli i stari. Možete hodati u bilo koje vreme, gde god se zateknete. Takođe, od svih sportova, u rekreativnom hodanju je najmanja mogućnost povrede.
Dovoljno je da šetete 30 minuta dnevno, pa ćete već smanjiti svoj rizik od preuranjene smrti i od nekih hroničnih bolesti. Pored toga, bolje ćete kontrolisati svoju telesnu težinu, ojačati svoje kosti i muskulaturu, umanjiti rizik od pada i popravićete raspoloženje.
Većina ciljeva u životu se lakše i uspešnije postigne ako imate dobar plan. Zašto ne biste napravili plan rekreativnog hodanja za 30 dana?
1. Neka hodanje postane vaša obaveza. Odlučite da se ozbiljno bavite rekreativnim hodanjem i da se držite svoje odluke.
2. Kupite udobne patike. Bolje je da ne budu preuske i da ima malo prostora od vrha najdužeg nožnog prsta do završetka patike.
3. Usvojite "hodački" mentalitet: uvek se trudite da dodate još koraka u svoju svakodnevnu maršrutu. Idite do toaleta na spratu i otpešačite stepenicama. Za vreme pauze za ručak prošetajte.
4. Uvedite dodatne kilometre. Ako idete kolima na posao, parkirajte se na udaljenom parkinu, da biste deo puta pešačili. Ako putujete gradskim prevozom, izađite nekoliko stanica ranije.
5. Nađite društvo. Razmislite koji bi prijatelj ili član porodice bio pogodan da vam pravi društvo u rekreaciji.
6. Počnite lagano. Prve nedelje hodajte svakodnevno samo pet minuta. Svake sledeće nedelje povećavajte svoju satnicu za pet minuta.
7. Nagradite sebe: posle nedelju dana hodanja, priuštite sebi opuštajuću masažu stopala u mirišljavoj kupki.
8. Uvedite promenu: preokrenite svoju svakodnevnu maršrutu, počevši šetnju tamo gde je obično završavate.
9. Idite u "rekreativni" šoping. Kada kupujete npr. neki odevni predmet, prvo nekoliko puta obiđite tržni centar pre nego što kupite ono što ste želeli. Na taj način ćete se nahodati, a smanjićete i mogućnost da pogrešite u izboru.
10. Smislite rečenicu koja će vas svakodnevno podsticati na hodanje, na primer: "Zbog hodanja izgledam dobro i osećam se dobro" ili "Hodanje mi pomaže da budem kreativna".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hodanje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Ljiljana V

    Hodanje je zaista najbolji i najjeftiniji način rekreacije. Dodatna prednost je ta što hodati možemo kad god za to imamo vremena, a jedini preduslov je udobna obuća. Nekoliko puta nedeljno, prilikom povratka sa posla, prepešačim sat vremena, što doprinosi tome da se jako dobro osećam. Stekla sam zavidnu kondiciju i te šetnje na mene deluju veoma opuštajuće. Pešačim kad god mi se za to ukaže prilika, izlazim iz autobusa nekoliko stanica ranije kada imam vremena, kada se sa nekim dogovorim da se nađemo, a postoji vremenski razmak između dogovorenog vremena i mojih obaveza, umesto prevozom, idem pešice, a varijacije su mnogobrojne. Fizička i psihička korist od hodanja, bar u mom slučaju, je zaista velika.