Ostavili ste pušenje? Donosimo savete kako da se ne ugojite

Većina ljudi koji u nekom trenutku života odluče da ostave cigarete dobije koji kilogram viška. To i ne čudi jer pušenje blago ubrzava metabolizam i podstiče sagorevanje kalorija, pa se kod pušača kilogrami teže „lepe“.

Ovi saveti stručnjaka će vam pomoći da sačuvate vitkost i nakon prestanka pušenja.

Manji obroci

Jedite hranu bogatu nutrijentima – Posegnite za prirodnom hranom bogatom nutrijentima. Ona će vam pomoći da dosegnete svoj fizički i mentalni vrhunac.

U nedostatku cigareta nemojte puniti police nezdravim grickalicama i slatkišima, nego semenkama i orašastim voćem, a ostavu i frižider napunite svežim voćem i povrćem. Takođe, nemojte jesti ispred ekrana, nego za stolom. Jedite polako i svesno.

Uvedite češće, ali manje obroke. Konzumirajte 5-6 malih obroka dnevno. Takvi mali obroci svakih nekoliko sati daće dobar podsticaj i vašem metabolizmu. Pazite na to da jedete raznovrsno i povećajte unos proteina i vlakana.

Brza šetnja

Pazite na hidrataciju – Kad god osetite želju za cigaretom ili hranom, popijte čašu vode. To zaista deluje, a i trenutno vam ispuni želudac. Hidratacija je izuzetno bitna i za čišćenje vašeg organizma od toksina koji su u njemu ostali od vaše nikotinske zavisnosti.

Praktikujte brze šetnje i vežbajte – Kako biste održavali svoju dobru liniju, jako je važno da ste aktivni i u pokretu. Tu će vam pomoći svakodnevne brze 30-minutne šetnje. Možete početi da trčite ili pak planinarite.

Tehnike opuštanja

Dok bi vas pre cigareta trenutno umirila, nakon što ste ugasili zadnju odjednom ste uznemireniji i skloniji nervozi. Nemojte zbog toga pokleknuti i vratiti se starim navikama. Upravo zato je važno da uvedete neke od jednostavnih tehnika opuštanja, bilo da se radi o masaži, dubokom disanju, mindfulness meditaciji ili pak nečem drugom što na vas deluje umirujuće.

Negativne emocije

Možda su vam cigarete na neki način bile sredstvo bega od negativnih emocija. Sada, kada vam se javi takva emocija, obično posežete za hranom? Umesto da se tešite hranom, suočite se sa svojim emocijama i prihvatite ih takve kakve jesu, bilo da se radi o ljutnji, besu, razočaranju ili osećaju nemoći.

Već sama činjenica da ste prestali da pušite trebalo bi u vama da probudi osećaj ponosa na sopstveno dostignuće. To zahteva veliku snage volje i odlučnost, stoga budite dobri prema sebi. Nagradite se nekim zanimljivim hobijem, knjigama, druženjem s dragim ljudima. To će povećati osećaj zadovoljstva i životnog smisla, pa vam hrana odednom više neće biti tako privlačna i neodoljiva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cigaretepušenje
Komentari (0)
Dodaj komentar