Pogubno je piti i mnogo vode

Osobama koje su aktivne i treniraju doktori obično preporučuju da u toku treninga (trčanje, teretana ili fitnes) piju dosta tečnosti.

Novo međunarodno istraživanje pokazuje da preveliki unos vode može dovesti do trovanja vodom i mogućih posledica opasnih po život.

Ovakvo stanje zove se hiponatrijemija i dešava se kada je nivo natrijuma u krvi izuzetno nizak. Kada se to desi, nivo vode u organizmu raste, a ćelije nabubre.

Hiponatrijema zahteva hitno lečenje jer slučajevi sa nivoom natrijuma manjim od 125 mmol/l imaju rizik za smrtnost od čak 30%.

Do danas su već prijavljeni smrtni slučajevi od takozvanog trovanja vodom, i to među sportistima koji su učestvovali u napornim treninzima izdržljivosti, kod osoba koje koriste drogu ekstazi i kod učesnika iscrpljujućih ceremonijalnih manifestacija.

Istraživanje navodi poslednji slučaj gde je žena sa bolešću gastroenteritisa pila previše vode i umrla od hiponatrijemije. Iako je retko da kod osoba sa normalnom bubrežnom funkcijom dođe do trovanja vodom, slučajeva ipak ima, pa se zato savetuje umerenost.

Pogrešno bi bilo tumačenje lekarskog saveta „pijte dosta tečnosti“ kao nešto loše, naročito kada ste bolesni. Mišljenje istraživača je da svaki pacijent sam ili uz pomoć lekara treba da obezbedi adekvatan unos vode u svoj organizam.

Procena istraživača je da je unos manji od 750 ml na sat (5 malih plastičnih čaša) bezbedan ili sa veoma malim rizikom od razvoja hiponatrijemije.

Na kraju, navodi se da bi možda najbolje bilo da lekari budu precizniji sa uputstvom pacijentu da pije dosta tečnosti, što baš i nije izvodljivo, jer je prethodno potrebno mnogo više testiranja i analiza.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hiponatrijemijaiscrpljenosttečnostzdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar