Previše vežbanja bukvalno vas može ubiti

Previše vežbanja vas bukvalno može ubiti, objavili su američki naučnici. Osobe koje u teretanama provode više od osam sati nedeljno, trebalo bi o toj navici dobro da razmisle, piše Njujork Post.

U studiji naučnika sa čikaškog Univerziteta otkriveno je da oni koji vežbaju triput više od preporučenog imaju mnogo veće izglede za razvoj srčane bolesti od onih koji vežbaju umereno.

Ali ima jedna grupa koja je posebno pogođena treniranjem – beli muškarci. Oni imaju 86 posto veći rizik za gomilanje krvnih sudova u arterijama do svoje sredovečne dobi ako previše treniraju, navodi se u studiji.

Naučnici su za potrebe istraživanja analizirali količinu vežbanja 3.175 zdravih crnaca i belaca u dobi od 18 do 30 godina. Pratili su ih idućih 25 godina i podrvrgavali ih CT koronarografiji.

Otkriveno je da osobe koje vežbaju više od osam sati nedeljno imaju u proseku gotovo dvostruko veći rizik za razvoj srčane bolesti od onih koji su vežbali manje od dva i po sata nedeljno.

Kardiolog Džoel Kan kaže da je to zbog toga što previše vežbanja arterije izlaže predugom stresu, odnosno predugom povišenom nivou kortizola.

Naučnici zasad, međutim, ne znaju zašto su beli muškarci time tako disproporcionalno pogođeni i najavljuju dodatna istraživanja kako bi to utvrdili. Rezultati su objavljeni u časopisu Mayo Clinic Proceedings.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

vežbanje
Komentari (0)
Dodaj komentar