Šetnja i srčane bolesti

Šetnja i hodanje predstavljaju više nego jednostavan način da se u velikoj meri smanji rizik za dijabetes tipa 2 i srčana oboljenja.

Istraživači su analizirali podatke više od 9.300 odraslih osoba sa dijabetesom u 40 zemalja. Osobe sa dijabetesom imaju povećan rizik od kardiovaskularnih problema kao što su infarkt i moždani udar.

Svi učesnici studije upisani su u programe za povećanje fizičke aktivnosti, smanjenje viška kilograma i smanjenje korišćenja masne hrane. Prosečan broj prepešačenih koraka po danu zapisan je na početku programa i ponovo 12 meseci kasnije. Ustanovljeno je da „količina“ pešačenja na početku praćenog perioda i tokom narednih dvanaest meseci utiče na rizik učesnika od srčanih bolesti.

Došlo se do rezultata da osobe sa prepešačenih 2.000 koraka dnevno, imaju oko 10% manji rizik za bolesti srca u narednim godinama od osoba koje ne pešače. Za svakih narednih 2.000 koraka pešačenja dnevno tokom perioda ispitivanja, rizik od srčanih bolesti pada za dodatnih 8%.

Primeri

Ako osoba A pešači prosečno 4.000 koraka dnevno, a osoba B 6.000 koraka dnevno na početku studije i osoba B poveća pešačenje na 8.000 koraka dnevno tokom naredne godine, onda će osoba B imati 18% manji rizik od srčanih bolesti nego osoba A.

Zaključci

„Naši rezultati obezbedili su nove dokaze da menjanje nivoa fizičke aktivnosti kroz jednostavno povećanje broja prepešačenih koraka dnevno – može značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti“, izjavio je vođa studije dr Tomas Džejts, sa Univerziteta u Lesteru u Engleskoj: „Važno je da se ove prednosti vide bez obzira na trenutnu telesnu težinu ili polazni nivo fizičkih aktivnosti. Ovi nalazi daju nove jake dokaze za još veći značaj fizičke aktivnosti za visokorizičnu populaciju ljudi i da to treba ugraditi u sve preventivne programe širom sveta za sprečavanje dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.“

Procenjuje se da u svetu trenutno 8% populacije boluje od dijabetesa, a da će se taj broj obolelih za nekoliko godina povećati na 8,4%.

Rezultati studije objavljeni su 19. decembra 2013. u časopisu „Lancet“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolesti srcadeijabetesfizičke aktivnostihodanjeINFARKTmoždani udaririzici po zdravljerizik po srcešetnja
Komentari (0)
Dodaj komentar