Šetnjom do zdravlja (2)

Čak i za one koji lako odustaju, nije potrebno previše napora, jer svega 30 minuta dnevno u hodu (šetnji) dovodi do smanjenja rizika od infarkta i sprečava pojavu brojnih hroničnih oboljenja. Ovakav vid vežbe doprinosi lakšoj kontroli sopstvene težine, pomaže u procesu očvršćivanja strukture kostiju, jačanju mišića i zglobova, umanjuje rizik od slučajnih padova i, što je još bitnije, pozitivno utiče na raspoloženje.
Savetujemo vam da isprobate ovaj tridesetodnevni program i uverite se i sami u efikasnost ovakvog vežbanja.

  1. Zagrevanje na prvom mestu. Pre polaska u šetnju zagrejte zglobove i mišiće tako što ćete hodati polako nekih pet minuta, a nakon toga provedite narednih pet minuta radeći vežbe istezanja.
  2. Uštedite koji dinar. Verovali ili ne, ovakav vid fizičke aktivnosti neće samo popraviti vaše zdravlje već će vam uštedeti i neki dinar. Fizički neaktivni Amerikanci godišnje u proseku potroše na lekove 330 dolara više nego njihovi aktivniji državljani.
  3. Kontrolišite svoje ruke, ne dozvolite da polete! Radi povećanja brzine, držite laktove pod uglom od 90 stepeni, nastojeći da vam se ruke kreću u rasponu od struka do visine grudi. Nikako ne dozvolite da vaše ruke krenu sa imitacijom ptičjih krila.
  4. Spolja ka unutra. Iskoristite svoja ulazna vrata kao spravu koja će vam dodatno pomoći tako što ćete provesti 5, 10, 15 minuta hodajući kroz ista i nazad.
  5. Opklada. Opkladite se sa nekim od svoji prijatelja ili samim sobom da ćete ispuniti sebi postavljenje ciljeve vežbanja.
  6. Pas kao nadzornik: uprkos neodoljivoj potrebi da zastanu pored svakog žbuna ili drveta, psi su odlično društvo za hodanje. Ukoliko nemate psa, pokušajte da naterate komšiju da vam pozajmi svog kada padnete u krizu.
  7. Tri nedelje od početka: nakon izdržane tri nedelje, nagradite sebe nečim lepim kao što je pedikir, masaža ili odlazak na bazen.
  8. Nema odmora dok traje aktivnost. Kad god ste primorani da nešto ili nekog čekate, npr. dete posle škole ili časova u muzičkoj školi, lekara ili zubara da vas primi, ili da se završi sportski trening vašeg deteta – brzo na noge i hodajte.
  9. Mobilni hod: ponesite svoj mobilni telefon sa sobom kako biste spojili lepo i korisno ako već morate da telefonirate.
  10. Idemo u planine: da biste vežbanje učinili zahtevnijim, a samim tim i efektnijim, uvedite u vikend aktivnosti i posetu nekoj manjoj planini u neposrednoj blizini. Nov i zanimljiviji predeo može vas još više stimulisati.
  11. Izvedite problem u šetnju. Neke misli vam ne daju mira? Potrebna vam je ideja? Podstaknite svoje vijuge i kreativnost hodanjem – nikako ne zaboravite da sa sobom ponesete papir i olovku, nikad se ne zna šta sve koraci mogu da izmame.
  12. Dišite punim plućima: za vreme hodanja nastojte da ne dozvolite da vam ramena padnu i da ostanete u pognutom položaju sve vreme, već se prilikom svakog koraka uspravite i udahnite punim plućima.
  13. Postavite sebi cilj da u toku jedne minute načinite 130 koraka, što je u pogledu brzine 7 km/h – i više nego odlična vežba za vaš respiratorni sistem. Za 2 km potrebno je otprilike 2.000 koraka.
  14. Svečano obležite završetak četvrte nedelje tako što ćete ovu vežbu pretvoriti u pravi užitak sa svojom voljenom osobom ili dragim prijateljem; ili, još bolje, posetite neki od klubova i igrajte do zore.
  15. Uz muziku je sve lakše: ponesite sa sobom muzički plejer, omiljenu muziku i priredite sebi mali intimni trenutak. Ipak, budite obazrivi i neka vam uvek jedno uvo bude slobodno, kako biste čuli zvuke saobraćaja oko sebe.
  16. Posvetite aktivnost nečemu: zanemarite negativne reči i obeshrabrivanje sebe tako što ćete ovoj aktivnosti dati na značaju (hodanje ne povećava mišićnu masu niti deformiše telo već, naprotiv, doprinosi vitkoj liniji i boljoj kondiciji).

Ne preterujte sa vežbanjima, već ih prilagodite svojim godinama i zdravstvenim mogućnostima i, naravno, redovno posećujte svog lekara i konsultujte se sa njim.
Kada šetnje postanu vaša svakodnevna usputna aktivnost, postepeno ćete primetiti da ste postali: zdraviji, vitkiji, izdržljiviji i bolje raspoloženi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

šetnja
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Milki P

    Ovo sam čitala sa zadovoljstvom. Danas nude vježbe koje su skupe. Ovo je najjeftiniji i najbolji vid rekreacije. Možda sam nekad mogla da trčim, ali danas više ne. Kad na vrata zakucaju neke pozne godine, šetnja nam daje potrebnu vitalnost, izdržljivost.