Trema od vežbanja u novom fitnes centru

Rešili ste da počnete sa vežbanjem i u tu svrhu odabrali fitnes centar. Možda ste negde već vežbali, možda i ne. U svakom slučaju, fitnes centar u koji ćete ići vam je nov, a započinjanje novog uvek izaziva sumnju i strah da nećete odgovoriti zahtevima.
Kako ćete izgledati pred ostalima? Jesu li sve žene tamo vitke i zategnute (ma, sigurno jesu, čim vežbaju!), samo ste vi „mlitave“? Kakvu garderobu nose; da li sve nose nešto firmirano ili se neka od njih, kao i vi, odlučila za varijantu udobne stare trenerke? Hoćete li se izblamirati pred svima jer neke vežbe sigurno ne znate? Ovakva i slična pitanja prođu kroz glavu većini žena pred odlazak u novi fitnes centar. Naravno, takva pitanja su i više nego dovoljna da izazovu tremu. Kako savladati tu tremu? Pokušajte time što ćete samu sebe podsetiti na neke stvari.
Možete, u toku vežbanja, pogledati „veterane“ kako biste videli (ukoliko ne vidite jasno instruktora) kako se izvodi neka vežba. Ipak, nemojte pokušavati da uradite isto što i oni, niti se nervirati što vam ne uspeva „iz prve“. Najbolje je da se smestite među „pozadince“ koji su podjednako nespremni kao i vi – to će vam malo smanjiti tremu.
Nije loša ideja da se pre ulaska u salu raspitate kod drugih o navikama instruktora, kao i o tome kako vodi grupu. Tako ćete imati neku predstavu šta vas očekuje, pa ćete se osećati malčice manje nespremno.
Podsetite samu sebe da su svi u sali, pa i oni koji tako fenomenalno i savršeno urade svaku vežbu, nekad bili početnici, baš kao i vi. Plus, i „veterani“ i početnici su tu da bi vežbali, a ne da bi virili šta vi radite i kritikovali vas.
Ništa od svega toga ne pomaže? Trema i dalje traje? Pokušajte da se ne sekirate – apsolutno je nemoguće da uradite nešto toliko sramotno što vaš instruktor nije već video (i to, po svoj prilici, mnogo puta). Zato, osmeh na lice i uživajte u novom iskustvu!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar