U zdravom telu – zdrav duh

Dinamika urbanog života sa sobom nosi mnoge probleme, od kojih je jedan svakako nedostatak fizičke kondicije. U kombinaciji sa afinitetom prema ukusnoj hrani i dugim zimskim mesecima, ovo može rezultirati nezadovoljstvom zbog viška kilograma. Naravno, tu je i ona druga mogućnost – opustiti se, uživati u čarima dobre hrane i sopstvenom zaokrugljenom, divnom telu. Ali, većina ipak nije u stanju da se odupre idealu koji pred nas postavlja popularna kultura, tako da večiti rat između izgladnjivanja i održavanja vitkog tela, sa jedne strane, i ljubavi prema statičnosti i dobroj kuhinji, sa druge – i dalje istrajava.

Dijeta je često surov i loše primenjivan sistem održavanja telesne težine. Iako ne deluju lakše, fizičke vežbe su zdravije i višestruko korisne, ne samo u cilju regulisanja težine. Međutim, mnogima lakše pada „jednostavno“ odricanje od hrane, jer vežbe iziskuju vreme i napor.

Postoji nekoliko početnih prepreka koje treba savladati kada je vežbanje u pitanju. Prva, kada zaista imate problem (npr: kada težina ugrožava zdravlje), jeste odbacivanje čitave ideje. Tada je, za početak, neophodno priznati problem, a potom racionalno razmotriti sopstvene mogućnosti. Niko od vas ne očekuje da u samom startu postignete „čudo“ ili rezultate svetskih šampiona.

Od trenutka kada se „pomirite“ sa sudbinom i odlučite da otpočnete sa vežbanjem, javlja se naredna prepreka: nedostatak rutine. Čak i za minimalne rezultate neophodna je kontinualnost, što znači da mora biti uspostavljen kakav-takav dnevni/nedeljni režim telesnih vežbi. Ovo ujedno može poslužiti kao način za sticanje samokontrole, a ukoliko to ne funkcioniše, možete zamoliti neku blisku osobu da vas (strogo) podseti na obaveze.

Konačno, izreka mens sana in corpore sano važi u svim vremenima: nakon prevazilaženja inertnosti, otpora i sklonosti ka grehu prežderavanja, zaista ćete se osećati bolje i imati više energije za druge ciljeve u životu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Erma Pozanji

    Dobila sam posao koji je zahtjevao samo sjedenje. Ja sam bila sportista cjeloga života i počeli su mi se javljati bolovi od donjeg djela kičme do vratnih pršljenova. Nisam imala drugo riješenje nego započeti neki sport i evo već dvije godine i pet mjeseci intezivnog bavljenja aerobikom, stvari su se počele popravljati. Pored riješenja mojih problema, dobila sam zategnutije tjelo. Imam 36 godina, majka sam tri djevojčice. Sretna sam što spojih lijepo sa korisnim.