Vežbanje i hronične bolesti

Redovno vežbanje ne samo što pomaže prilikom mršavljenja i održavanja željene telesne težine već i smanjuje rizik od nekih hroničnih bolesti. Pronaći aktivnost u kojoj ćete uživati i koja će postati deo vaše svakodnevne rutine – predstavlja ključ uspeha za dug i zdrav život.
Istraživanja su pokazala da je bilo kakva fizička aktivnost korisna za sve uzraste. Preporučuje se da sve osobe teže jednom satu fizičkih aktivnosti u toku dana. Možda zvuči mnogo, ali taj sat se može raspodeliti na nekoliko aktivnosti u toku dana.
Fizička aktivnost je bitan deo svakog programa mršavljenja, kako bi se povećao gubitak masti, a pri tom zadržala mišićna masu. Ali redovno vežbanje pruža i mnoge druge zdravstvene beneficije, jer ono može da pomogne u sprečavanju i poboljšavanju stanja kod sledećih bolesti:
1. Bolesti srca
Redovna fizička aktivnost jača srčani mišić, snižava krvni pritisak, povećava nivo "dobrog" holesterola i snižava nivo "lošeg" holesterola, poboljšava protok krvi i pomaže efikasnije funkcionisanje srca. Sve ove prednosti smanjuju rizik od moždanog udara, bolesti srca i visokog krvnog pritiska.
2. Moždani udar
Istraživači su otkrili da vežbanje smanjuje rizik od moždanog udara. Umereno aktivni učesnici jednog istraživanja imali su 20% manji rizik od moždanog udara u odnosu na manje aktivne učesnike.
2. Dijabetes
Ova bolest je u alarmantnom porastu, za 62% od 1990 godine. Fizička aktivnost može da poboljša gubitak težine i spreči i kontroliše ovo zdravstveno stanje. Gubitak težine može povećati insulinsku osetljivost, poboljšati nivo šećera u krvi i nivo holesterola, smanjiti krvni pritisak, a sve to je veoma važno za zdravlje osoba sa dijabetesom. Jedno istraživanje je pokazalo da sat vremena dnevno nešto brže šetnje može smanjiti rizik od dijabetesa za 34%.
4. Gojaznost
Gojaznost i prekomerna težina mogu se sprečiti ili lečiti vežbanjem i zdravom ishranom. Fizička aktivnost pomaže u smanjenju masti i povećanju mišićne mase, čime se poboljšava sposobnost tela da sagoreva kalorije. Kombinacija smanjenja kalorija i svakodnevnog vežbanja pravi je recept za mršavljenje. Kontrolisanje gojaznosti je kritično, jer je ona glavni faktor rizika za mnoge bolesti. Smanjenje indeksa telesne mase jeste siguran način da smanjite rizik od ranog umiranja, kao i da živite zdraviji život.
5. Bol u leđima
Bol u leđima može se kontrolisati ili sprečiti fitnes programima koji uključuju jačanje mišića i fleksibilnost. Dobro držanje i jak abdomen najbolja je odbrana tela od bolova u leđima.
6. Osteoporoza
Vežbe kao što su hodanje, trčanje, penjanje uz stepenice, ples ili dizanje tegova, jačaju kosti i sprečavaju formiranje osteoporoze ili gubitka koštane mase koji se često javlja kod žena nakon menopauze. Kombinujte hranu bogatu kalcijumom i vitaminom D sa redovnim vežbanjem za maksimalne rezultate.
Jedno istraživanje je pokazalo je da su žene koje su šetale četiri sata ili više sati nedeljno imale 41% manje preloma kuka od onih koje su hodale manje od sat vremena nedeljno.
7. Psihološki prednosti
Poboljšane samopouzdanja je jedna od najvećih prednosti redovne fizičke aktivnosti. Dok vežbate, vaše telo luči endorfin, hormon koji poboljšava raspoloženje i način na koji mislite o sebi. Vežbanje može da pomogne i da se izborite sa stresom i odbijete depresiju i anksioznost.
Stručnjaci preporučuju kombinaciju kardiovaskularnog vežbanja (brzo hodanje, trčanje i drugo), jačanja mišića (dizanje tegova, gimnastika) i vežbi istezanja za poboljšanje fleksibilnosti. Evo nekoliko jednostavnih načina da uvedete fizičke aktivnosti u svoju svakodnevnicu:

  • Nabavite psa i šetajte ga svakodnevno.
  • Koristite stepenice umesto lifta.
  • Hodajte žustrije kad god možete.
  • Manje koristite automobil i pešačite kad god možete.
  • Igrajte tenis ili bilo koj drugi sport koji volite.
  • Učlanite se u teretanu.

Imajte u vidu da je i bilo koja fizička aktivnost bolja od nikakve i da nikada nije kasno početi sa vežbanjem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolesti srcagojaznosthronične bolestirekreacijašetnjasportteretanavežbanjevizičke aktivnosti
Komentari (0)
Dodaj komentar