Vežbanje uz aplikacije i gedžete

Početak godine je vreme kada mnogi odluče da će započeti sa vežbanjem. Šta je to što će obeležiti rad trenera na individualnim i grupnim treninzima tokom 2017. zanimalo je stručnjake Američkog koledža za sportsku medicinu (ACSM) koji su 11. godinu zaredom sastavili listu fitnes trendova.

Na osnovu ankete sa više od 1.800 trenera, fizijatara i profesora univerziteta predočili su da će se pojedini pravci poput sve obimnije upotrebe specijalizovanih gedžeta – fitnes narukvica i namenskih aplikacija, razvijati još više.

Takođe, tradicionalne metode od joge do klasičnog vežbanja baziranog na sklekovima, iskoracima, čučnjevima privući će nove obožavaoce.

Očekivanja su i da će parola „vežbanje je medicina” biti zastupljenija kroz postojeći zdravstveni sistem.

Naime, kako je mnogo puta do sada dokazano, redovno vežbanje smanjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, raka, demencije i drugih hroničnih bolesti, a ujedno je i jak reduktor stresa.

Zato će ova asocijacija u saradnji sa lekarskim udruženjima u Sjedinjenim Američkim Državama još više tokom narednih 12 meseci podsticati lekare da pacijentima sugerišu određeni vid treninga, kako bi poboljšali zdravstveno stanje.

Ili da deluju preventivno da spreče pojavu oboljenja. To je, kako piše u saopštenju ACSM, u skladu sa politikom smanjenja troškova zdravstvene zaštite koji su inače u porastu.

„Usvajanje navike vežbanja kao preventivnog zdravstvenog alata je možda važnije nego ikad”, navodi se između ostalog.

Kao i poslednjih nekoliko godina, očekuje se porast upotrebe pametnih satova, namenskih aplikacija i fitnes narukvica koji mere srčani rad, puls, na ekranu prikazuju rezultate potrošenih kalorija i slično.

U početku u upotrebi samo među novopridošlim vežbačima kojima je posedovanje skupog gedžeta bio motiv da uđu u teretanu i zbog navodno nepreciznih rezultata, sada su postali opšteprihvaćeni.

Proizvođači poput „Epla”, „Fitbita”, „Džermina” unapredili su svoje proizvode, a i cena im je niža.

Pri vrhu liste vrsta treninga nalaze se kružni treninzi, treninzi visokog intenziteta kraćih vremenskih intervala, ali i varijacije drevne joge.

Očekuje se da će se uz aštanga i hata jogu, tokom 2017. povećati interesovanje za vruću jogu (vežba se u zagrejanim prostorijama), kao i za viseću jogu.

Korespondirajući sa početkom ekonomske krize od 2008, grupni programi na otvorenom poput kros-fita, kada su mnogi vežbači radi uštede u kućnom budžetu izbacili trošak plaćanja članarine u klubu, zadržali su svoju popularnost. Nastali iz praktičnih razloga, pokazali su se izuzetno zanimljivim kako vežbačima tako i trenerima.

U izveštaju se navodi i da će sam poziv fitnes trenera biti sve zahtevniji jer će morati da se savladaju znanja iz medicine, ishrane, psihologije, specijalizacija za rad sa posebnim delom populacije poput starijih od 55 godina, dijabetičarima, rekonvalescentima od ortopedskih povreda i slično.

(Andrijana Cvetićanin, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aplikacijevežbanje
Komentari (0)
Dodaj komentar