Više tečnosti – bolja forma

Uoči leta, obično nema više izgovora kada su u pitanju fizičke aktivnosti. Najveća draž fitnesa je u vežbanju, ali napolju, gde je sve zanimljivije i privlačnije. Međutim, najbitnija stvar koju treba imati na umu jeste obraćanje pažnje na hidrataciju.
U trenucima kada je izuzetno toplo, vaše telo putem procesa znojenja nastoji da vam u što većoj meri olakša i omogući da podnesete te nalete toplote. A u zavisnosti od temperature, vlažnosti i vrste aktivnosti kojom se bavite, postoji mogućnost da vi sami čak i ne opazite koliko se znojite. Zato je najbolja taktika ne oslanjati se na osećaj žeđi, kada je reč o zadovoljavanju te osnovne potrebe. Kako bi vam mišići što duže bili aktivni i kako biste izbegli umor, izuzetno je bitno da unesete što više tečnosti, kako pre, tako i za vreme i nakon završetka same fizičke aktivnosti.
Jako dobra polazna tačka jeste da prilikom pripreme za fizičku aktivnost, bilo to hodanje, trčanje, vožnja bicikla ili tenis, popijete barem dve čaše neke tečnosti, i to dva puta pre odlaska na aktivnost. Zatim, tokom vežbanja pokušajte da popijete 4-6 čaša tečnosti na svakih 15-20 minuta, kako biste održali svežinu svojih mišića. Ukoliko planirate jednočasovnu ili višečasovnu aktivnost, pametno je jednu flašicu vode poneti sa sobom. Na kraju fizičke aktivnosti, takođe ne zaboravite da unesete još malo tečnosti. Ukoliko ste zauzeli ozbiljan stav, izmerite se pre početka fizičke aktivnosti i ponovo nakon završetka. Za svaki kilogram koji izgubite nagradite sebe sa 1-2 litra vode.
Za većinu fizičkih aktivnosti koje se obavljaju napolju, najobičnija voda je najbolja. Ukoliko vaša aktivnost traje jedan sat ili duže, negazirani sok ili neki sportski napitak obezbediće vam ugljene hidrate preko potrebne za održavanje energije, kao i minerale koji će nadoknaditi elektrolite (natrijum, magenzijum…) i minerale koji se gube usled znojenja.
Ukoliko se odlučite za sportske napitke koji se proizvode posebno u te svrhe, najpre prostudirajte malo etiketu na ambalaži kako biste utvrdili koji je napitak za vas najpodesniji. Idealan napitak će vas snabdeti sa približno 14 grama ugljenih hidrata, 28 miligrama kalijuma i 100 grama natrijuma u svakoj čaši.
Unošenje tečnosti u organizam je od presudnog značaja kada je u pitanju održavanje vaših mišića za vreme fizičke aktivnosti, kao i za održavanje nivoa šećera u krvi. Poželjno je pojesti, sat vremena pre početka aktivnosti, laganiji obrok ili užinu koja u sebi sadrži minimum 100 kalorija (sveže voće i povrće). Hranljive materije će vam povećati izdržljivost i pomoći da se oduprete osećaju gladi i na taj način bespotrebno ne prekinete samu aktivnost.
Iz navedenog se može zaključiti da tokom vežbanja ne treba izostaviti hranu i tečnost, ali takođe ne treba piti previše gaziranih ili alkoholnih napitaka i ne treba jesti masnu hranu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hidratacijatečnostvoda
Komentari (0)
Dodaj komentar