Žene koje umereno vežbaju lakše zatrudne

Novo istraživanje koje se bavilo uticajem vežbanja na plodnost, ustanovilo je da umerena fizička aktivnost može pomoći ženama različite telesne građe da zatrudne, dok naporne vežbe povećavaju potrebno vreme do začeća kod žena normalne telesne težine, ali ne i kod onih sa viškom kilograma.
Žene normalne telesne težine koje su se izjasnile da u proseku energično vežbaju 5 ili više sati nedeljno, imaju 42% manje šanse da zatrudne u odnosu na žene koje se uopšte ne bave fizičkim aktivnostima.
Što su energičnije vežbe kojima se bave žene normalne telesne težine, to se više smanjuju njihove šanse da ostanu u drugom stanju. Istraživači kažu da su veoma iznenađeni činjenicom da čak i relativno mala količina napornih fizičkih aktivnosti utiče na plodnost.
Umereno vežbanje pomaže svima
U istraživanju je učestvovalo oko 3000 žena koje su pokušavale da ostanu u drugom stanju, a koje nisu primale infertilne terapije.
Nivo njihovih fizičkih aktivnosti meren je preko upitnika koji su žene popunjavale na početku istraživanja.
Trčanje, aerobik, gimnastika, plivanje i intenzivna vožnja bicikla smatraju se energičnim fizičkim aktivnostima, dok brzo hodanje, lagani biciklizam i poslovi u bašti podrazumevaju umerene fizičke aktivnosti.
Glavni cilj istraživanja bio je da se utvrdi da li uticaj fizičkih aktivnosti na vreme potrebno za začeće varira u odnosu na telesnu težinu.
Istraživači su ustanovili da:

  • Naporne fizičke aktivnosti ne odlažu začeće kod žena koje imaju višak kilograma.
  • Pet ili više sati nedeljno energičnih fizičkih aktivnosti smanjuje verovatnoću da će žena ostati trudna u tom mesecu za skoro polovinu, kod žena koje su bezuspešno pokušavale da zatrudne nekoliko meseci pre početka istraživanja.
  • Umereno vežbanje u bilo kojoj meri blago ubrzava (olakšava) začeće kod žena svih telesnih konstitucija.

Istraživači kažu da je za žene sa prekomernom težinom i gojazne žene, svaki vid fizičkih aktivnosti bolji nego nikakvo vežbanje. Gojaznost predstavlja faktor rizika za nastanak neplodnosti, a nalazi sugerišu da vežbanje može da poboljša plodnost.
Potrebna su dalja istraživanja
Stručnjaci smatraju da oslanjanje na jedan upitnik koji su učesnici popunjavali ne može biti pouzdano i predstavlja glavni problem istraživanja. Osim toga, nije jasno da li određene vrste napornih fizičkih aktivnosti utiču na plodnost više od drugih. Oni smatraju da su potrebna dalja istraživanja kako bi moglo da se odredi da li određene vrste fizičkih aktivnosti imaju ili nemaju uticaja na plodnost žena.
Drugi istraživači smatraju da bi žene koje se ne bave nikakvim fizičkčim aktivnostima trebalo da bar malo vežbaju, makar kada pokušavaju da ostanu u drugom stanju.
Većina žena koje su već fizički aktivne trebalo bi da nastave sa vežbanjem bez brige da li će to negativno uticati na njihovu plodnost.
Žene koje vežbaju kako bi smanjile nivo stresa, svakako ne bi trebalo da prestanu sa tim kada žele da zatrudne, osim ako za to ne postoji adekvatan medicinski razlog. Možda će biti potrebno da se fizička aktivnost smanji, ali je ona svakako potrebna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gojaznostneplodnostpovećanje plodnostirudnoća i fizička aktivnosttrudnoćatrudnoća i gojaznosttrudnoća i vežbanje
Komentari (0)
Dodaj komentar