Bum u hirurškom rešavanju gojaznosti

Broj osoba koje se podvrgavaju operacijama za smanjenje telesne težine u Engleskoj porastao je na 8.807 u 2010. godini, što je 12% više nego 2009. godine.
Ipak, informacioni centar Nacionalne zdravstvene službe saopštio je da su pronađene značajne regionalne razlike u mogućnostima prijavljivanja za pomenute tretmane.
Širom Engleske, broj procedura porastao je trideset puta do sada (samo 261 operacija izvedena je 2000. godine). Ipak, istraživači kažu da su 1.444 barijatričke procedure obavljene u 2010. godini bile operacije održavanja na osobama kojima je već bio ugrađen prsten za smanjenje veličine želuca.
Smanjenje unosa hrane
Gubitak telesne težine barijatričkim operacijama uključuje veliki broj procedura, kao što su gastrički bajpas, gastroplastika i gastrički prstenovi, dizajnirane da smanje veličinu želuca kako bi se smanjio unos hrane.
Poslednji izveštaj Statistike o gojaznosti, fizičkoj aktivnosti i ishrani u Engleskoj 2012. (Statistics on obesity, physical activity and diet: England 2012) predstavlja potpunu sliku gojaznosti i kombinuje nove analize o posledicama gojaznosti na zdravlje osoba sa sažetkom već objavljenih dijeta, vežbi i informacija koje se odnose na telesnu težinu.
Prijem u bolnicu
Istraživanje otkriva da se broj osoba koje su primljene u bolnicu zbog gojaznosti za poslednjih deset godina povećao sa 1.054 na 11.547; žena je 8.654, što je tri puta više od muškaraca koji su bili primljeni.
Broj primljenih osoba bio je različit u različitim oblastima Engleske: severoistok vodi sa 40 od 100.000 primljenih pacijenata, u poređenju sa 14 od 100.000 prijema pacijenata u severozapadnoj, jugozapadnoj i južnoj i centralnoj oblasti.
Rizici po zdravlje
U 2009. godini, kod gojaznih odraslih osoba starosti od 16 godina pa naviše postojao je veći rizik od visokog krvnog pritiska nego kod onih sa normalnom težinom. Visok krvni pritisak zabeležen je kod 51% muškaraca i 46% žena u grupi gojaznih, u poređenju sa 20% mškaraca i 15% žena iz grupe ljudi sa normalnom telesnom težinom.
Nešto više od četvrtine odraslih u Engleskoj (26%) bilo je gojazno 2010. godine, što je malo više od 24% muškaraca i 25% žena iz 2008. godine.
U 2010. godini otprilike troje od desetoro dece uzrasta do 15 godina, bilo je klasifikovano kao gojazno ili veoma gojazno (31% dečaka i 29% devojčica), što su manje-više nepromenjeni rezultati u odnosu na 2009. godinu.
Fizička aktivnost
U 2010. godini, 41% ispitanika reklo je da je hodalo 20 ili više minuta najmanje tri puta nedeljno. Ipak, 20% ispitanika izjavilo je da je to radilo "ređe od jednom godišnje ili nikad".
Deca školskog uzrasta navodno su provodila u proseku sat i 57 minuta na časovim fizičkog vaspitanja u toku uobičajne nedelje.
Dugoročni trend ukazuje na porast vremena koje škole posvećuju fizičkom obrazovanju (u Engleskoj).
Ishrana
U 2010. godini samo oko četvrtine odraslih (25% muškaraca i 27% žena) jelo je preporučenih pet porcija dnevno voća i povrća. Ovi rezultati slični su rezultatima iz prethodne godine, ali su opali u odnosu na rezultate iz 2006. kada je 28% muškaraca i 32% žena poštovalo preporučenu ishranu.
Broj dece koja unose preporučenih 5 porcija opao je od 2009. do 2010. godine. Među dečacima uzrasta od 5 do 15 godina broj se smanjio sa 21% na 19%, a kod devojčica sa 22% na 20%.
Izveštaj navodi da je kupovina voća za potrebe domaćinstva opala 11,6% u periodu od tri godine, dok je kupovina jaja, maslaca, šećera i konzerviranih proizvoda porasla u celoj Britaniji.
Tim Strogan, upravnik informacionog centra Nacionalne zdravstvene službe, naglašava da bi oni koji rade u ovoj struci trebalo detaljno da ispitaju otrkića ovog istraživanja, uključujući i značajne regionalne razlike koje se pojavljuju i prilikom prijema u bolnice zbog gojaznosti i onih koji se prijavljuju za operacije za smanjenje telesne težine.
"Strašna situacija"
Tam Fraj, predstavnik Nacionalnog foruma za gojazne, kaže da njega brinu regionalne razlike. On naglašava da je situacija "strašna" i dodaje: "Neki fondovi primarne zaštite zalažu se za NICE (National Institute for Health & Clinical Excellence – Nacionalni institut za zdravlje i klinički kvalitet) kada je reč o ponudi barijatričkih operacija gojaznim pacijentima, ali drugi to ignorišu i praktično onemogućavaju pacijente da se kvalifikuju za tu vrstu operacija. Prijem u bolnice je različit u različitim regionima jer se pacijenti kojima je operacija potrebna nerado primaju zbog visokih troškova i skupih konsultacija. Glavna premisa je da je gojaznost krivica samog pacijenta i da Nacionalna zdravstvena služba ne bi trebalo da plaća troškove njihovog lečenja."
Pouke
Iz priloga izdvajamo dva interesantna detalja:
1. Broj gojaznih osoba u Velikoj Britaniji (i drugim zemljama zapada) postao je velik i kreće se oko 30%, što bi trebalo i nas da zabrine, da i mi ne dostignemo tu brojku, ili je čak premašimo.
2. Zabrinjava podatak da i u drugim zemljama postoje regionalne razlike, tako da su neke usluge u pojedinim krajevima dostupnije građanima nego građanima u drugim regionima, što ne bi trebalo da se dešava. Tako i kod nas postoje velike razlike u dostupnosti lečenja na osnovu toga da li živite u Beogradu, Nišu, Kragujevcu ili npr. Babušnici…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

barijatrička operacijagojaznosthirurgija i gojaznostpovećana težinasmanjenje telesne težinesmanjenje želucatelesna težina
Komentari (0)
Dodaj komentar