Devojke i Fejsbuk

Previše vremena provedenog na Fejsbuku loše utiče na samopouzdanje i samopoštovanje devojaka i mladih žena, naročito na to „kako se one osećaju u svom telu“.

Ovo je sažet zaključak nedavnog istraživanja kojim je obuhvaćena 881 studentkinja. Autor studije, Petja Ekler, predavač novinarstva na Univerzitetu u Glazgovu u Škotskoj, naglašava: „Devojke i mlade žene imaju tendenciju da na Fejsbuku svoj lik predstave kao idealan, a ne kao pravu sliku o sebi.“

Istraživanje

Tokom istraživanja, devojkama su postavljana pitanja o tome koliko su često i koliko vremena provodile na Fejsbuku i koje su im bile omiljene aktivnosti.

Jedno od tipičnih pitanja bilo je: „Kada gledate tuđe fotografije, koliko pažnje obraćate na to kako se te osobe oblače i kakav je izgled njihovih tela?“

Devojkama (ženama) postavljana su pitanja o navikama, ishrani, fizičkom izgledu, njihovoj trenutnoj težini, željenoj težini…

Odgovori

Prosečna težina anketiranih devojaka iznosila je 67 kg, a željena težina 59 kg, što znači da su želele da budu lakše u proseku oko 8 kilograma.

Devojke su provodile prosečno oko 80 minuta dnevno na Fejsbuku, čitajući novosti o prijateljima i drugim osobama i gledajući fotografije.

Ustanovljeno je da su devojke koje imaju lošije mišljenje o svom telu i izgledu više vremena provodile na ovoj društvenoj mreži, posebno ako su bile „opsednute“ željom da smanje težinu. Ustanovljena je veza, ali istraživanjem nisu traženi uzroci i posledice.

Zanimljivo je da se devojke (žene) koje su održavale svoju težinu ili su „radile na sticanju“ željene težine, „nisu osećale loše“ posle boravka na Fejsbuku.

Interesantno je da su mnoge devojke ulepšavale svoje slike „Fotošopom“ ili nekom drugom aplikacijom, kako bi izgledale „lepše i tanje“.

Zapažanja

Gospođa Petja Ekler sa zabrinutošću gleda na ove pojave, jer bi kod većine devojaka mogle da izazovu osećaj inferiornosti i „kretanje“ ka poremećajima u ishrani (nepravilne i nekontrolisane dijete). Ona naglašava da to nije pravilo, ali česta i povećana telesna poređenja obično budu prvi korak u poremećajima u ishrani.

Ova studija nije našla vezu između korišćenja Fejsbuka i poremećaja u ishrani, ali se ipak treba zabrinuti jer su neka ranija istraživanja našla tu podudarnost kod mnogih osoba.

Napomene

Ovo su još neka upozorenja povodom boravka mladih na Fejsbuku, tako da bi i porodica i škola i društvo trebalo da ih edukuju o upotrebi: inerneta, mobilnih telefona, računara, Fejsbuka, kao i o pravim vrednostima i komunikaciji, jer previše vremena provedenog pored računara, u „virtuelnom i nerealnom svetu“ – može dovesti do nesagledivih posledica u odrastanju, vaspitanju i zdravlju dece.

Sa druge strane, ne treba „anatemisati“ internet, Fejsbuk i druge društvene mreže, jer one mogu da obrazuju mlade, spoje ljude i održe veze između njih, kao i između naroda, kontinenata i raznih generacija…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

društvene mrežefejsbuklazno predstavljanjeporemećaji ishraneprofil ličnostisamopostovanjesamopouzdanje
Komentari (0)
Dodaj komentar