Do gojaznosti i dijabetesa najviše dovodi jedna namirnica – izbacite je!

Svakodnevno od naučnika širom sveta dobijamo savete i sugestije o zdravijoj ishrani, a među tim savetima je i savet da u ishrani treba koristiti manje šećera.

Najnovije istraživanje iz Velike Britanije bavilo se time koji bi bio najefikasniji i najobuhvatniji način da se pomoću pojedinih namirnica utiče na gojaznost i dijabetes. Otkriveno je da bi postepeno smanjenje šećera u zaslađenim napicima dovelo do mnogo manje gojaznosti i dijabetesa.

Istraživanje je izračunalo da bi smanjenje šećera u zaslađenim pićima i voćnim sokovima od 40% u periodu od 5 godina moglo da spreči milion slučajeva dijabetesa tipa 2 u naredne dve decenije.

Međutim, sumnja se da bi predložena strategija uticala na potrošače, na njihov izbor proizvoda, ali ako se strategija ravnomerno sprovede na šećer u u svim napicima, i to u narednih pet godina, realizacija a i rezultati mogli bi biti pozitivni. Navodi se da bi najveći uticaj bio na mlađu populaciju i tinejdžere, kao i na siromašne porodice.

Dijabetes tipa 2 najčešći je među starijim osobama, kao i kod osoba srednjih godina koje imaju problem sa gojaznošću. Međutim, dijabetesu su podložna i deca i tinejdžeri sa problemom viška kilograma.

Apresijacija slatkoće organizma može se prilagoditi postepenim promenama, a pet godina je dovoljan period za potpuno prilagođavanje organizma na količinu šećera i potencijal za početak smanjenja gojaznosti i srodnih bolesti.

Mnoge zvanične institucije i istaknuti zdravstveni radnici pozitivno su prokomentarisali ovo istraživanje i skoro svi se slažu u konstataciji da ovakve mere mogu imati mnogo veći efekat na bolesti izazvane šećerom u odnosu na pojedinačne do sada poznate mere.

Napomene

Zaključak je da bi državni organi, zdravstvene organizacije i nevladine organizacije trebalo da se dogovore (i sankcionišu) sa proizvođačima sokova da postepeno smanjuju zaslađenost svojih proizvoda.

Što se tiče nas kao pojedinaca koji koriste sokove ili nas kao roditelja, postavlja se pitanje šta možemo da učinimo.

Neki od odgovora:

Smanjite količinu popijenih zašećernih (preslatkih) gaziranih i negaziranih sokova.
Birajte sokove koji imaju manje šećera.
Ako već pijete sokove, razblažite ih vodom ili kiselom vodom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijabetesgojaznosthranaishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar