Domaća a MOĆNA: topi kilograme ko od šale

Možda će ovo zvučati bizarno, ali zdravstveni stručnjaci tvrde da konzumiranje ljute papričice može pomoći u sagorevanju kalorija.

Dodavanje začina, naročito ljutog, vašoj uobičajenoj hrani može pomoći osobama na dijetama da izgube dodatne kalorije. Specijalni sastojak zbog kojeg je ovo moguće, po svemu sudeći pomaže u podsticanju metabolizma.

Šta se tačno događa? Prema mišljenju istraživača iz polja ishrane, kada uz hranu unesete ljutu papričicu dešavaju se pozitivni efekti na telo. Istraživači ističu da se prostim dodavanjem čilija, to jest ljutih papričica, bez obzira na to da li su sveže ili sušene pa mlevene ubrzava metabolizam, što rezultira gubitkom kilaže.

U istraživanju iz 2014. došlo se do zaključka da su ispitanici koji su u svoju ishranu dodavali ljute papričice ubrzali svoj metabolizam, već pola sata nakon obroka.

Aktivna supstanca, kapsaicin, prisutna u paprikama, daje im onu ljutinu. Postoje različite vrste papričica, a one najljuće s najviše kapsaicina u sebi su meksičke halapenjo papričice.

Kapsaicin ima uticaj na termogenezu, to jest stepen pretvaranja masti u toplotu. Telo, dakle, efikasnije sagoreva sopstvene masti i snižava nivo masnoća i u krvi.

Osim ovoga, pokazalo se da ljuto smanjuje žudnju za hranom.

Ispitanici u istraživanju koji su jeli crvenu papričicu sa svakim obrokom prijavili su bolji osećaj sitosti i imali su manju žudnju za hranom. Studija je otkrila da je to zbog kapsaicina, koji je potisnuo njihovu glad. Manji unos kalorija dovodi do gubitka težine.

Kao i sve ostalo, i ljute papričice treba uzimati u umerenim količinama. Umerenost je ključ vašeg zdravlja i, kada se konzumira na kontrolisan način, takođe može poboljšati vaše opšte zdravlje.

Kapsaicin sadrži antiinflamatorna i gastroprotektivna svojstva, pomaže u održavanju zdravlja tela. Može pomoći osobama s dijabetesom i može pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara i visokog krvnog pritiska.

Ima, međutim, izuzetaka i onih koji treba da izbegavaju ljute papričice.

Konzumiranje ljute paprike nije preporučljivo za sve. Osobe koje su na terapiji lekovima, naročito antikoagulantima i lekovima za hipertenziju, kao i trudnice, dojilje, deca i osobe koje se pripremaju za operacije treba da se uzdrže od uzimanja ljutih papričica ili da smanje njihovu upotrebu na manju meru.

Kod zdravih osoba primećeno je da konzumiranje ljutih papričica može takođe da prouzrokuje gorušicu, to jest refluks kiseline. U dodiru s kožom i sluzokožom može izazvati iritaciju i crvenilo.

Svakako konsultujte lekara ukoliko spadate u rizične grupe pre konzumiranja ljutih papričica.

(Jasna Vujičić, nutricionista, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijetamrsavljenjesalo
Komentari (0)
Dodaj komentar