Gojaznost se munjevito širi

Prema izveštaju iz 2007. godine, do sredine ovog veka polovina stanovnika Velike Britanije mogla bi da bude gojazna. Međutim, već ove godie stručnjaci smatraju da su te procene veoma optimistične, s obzirom na to da su novija istraživanja pokazala ubrzanu i povećanu rasprostranjenost gojaznosti, kao i sve lošiji način ishrane među stanovništvom.
Nacionalni forum o gojaznosti Velike Britanije poziva da se sprovedu upečatljive kampanje, kao one koje su usmerene na štetnost pušenja, kako bi se javnost upozorila na problem.
Upečatljive kampanje
Britanski nacionalni forum navodi da su postojeći programi za borbu protiv gojaznosti dobronamerni i izuzetno važni, ali da se ne može očekivati da su dovoljni da promene sitauciju. Zato pozivaju na:

  • Bolje i upečatljivije kampanje za podizanja svesti kod ljudi o gojaznosti slične onima o štetnosti pušenja.
  • Podsticanje lekara opšte prakse da češće razgovaraju sa svojim pacijentima o gojaznosti i pitanjima u vezi sa upravljanjem težine.
  • Bolju obuku primarnih zdravstvenih radnika o gojaznosti i kontroli težine.
  • Veći fokus na ulogu hidratacije za kontrolu težine i zdravlja.
  • Veću promociju fizičkih aktivnosti.

Međunarodni problem
Asocijacija za javno zdravlje Engleske smatra da je gojaznost postala međunarodni problem koji zahteva akcije na: međunarodnim, nacionalnim, lokalnim, porodičnim i individualnim nivoima.
Njihov portparol navodi u saopštenju: „Naša organizacija je posvećena pomaganju u borbi protiv gojaznosti kroz niz pristupa koji podržavaju akciju pri lokalnoj sredini kako bi manje hrane, a više fizičkih aktivnosti bilo lakše i bolje za svakoga.“
Ova organizacija odbacuje ideju o upečatljivim kampanjama radi podizanja svesti o gojaznosti, rekavši da bi to moglo biti kontraproduktivno: „Na primer, neki roditelji možda ne bi prihvatili ovakve poruke smatrajući ih uvredljivim i osuđujućim za decu u osetljivom uzrastu, a mnogi od njih takođe često ne doživljavaju svoju decu kao gojaznu.“ Takođe, postoji opasnost da bi neka deca počela samoinicijativno i nestručno da drže dijete ili da se izgladnjuju preskakanjem obroka, što bi im ugrozilo zdravlje.
Možda kod nas nema mnogo „previše gojaznih osoba“ pa još ne uočavamo problem, ali je činjenica da je sve više odraslih i mladih sa povećanom ili prekomernom telesnom težinom. Zato bi trebalo i kod nas povesti akcije koje bi promovisale zdravu ishranu i fizičke aktivnosti od malih nogu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fizičko vežbanjegojaznostmrsavljenjenezdrava ishranapovećana telesna težinazdrava hrana
Komentari (0)
Dodaj komentar