Gojenje ako jedete posle osam sati uveče?

Nemali broj devojaka se jako brine da se ne ugoji i zato pažljivo sluša svaki savet do koga može da dođe. Naravno, u gomili saveta u vezi s gojenjem koji se mogu čuti nužno je da će bar neki biti potpuno pogrešni, da veze neće imati s istinom. Desi se da vi po nekom takvom savetu ne postupite, oglušite se o njega, a onda vas izjeda krivica zbog toga, iako, zapravo, ama baš nikakvu štetu niste nanele svojoj vitkoj liniji. Jedan takav savet je i da ne treba da jedete posle osam sati uveče, jer ćete se u suprotnom ugojiti. Koliko ovaj savet ima veze s istinom?

Nema baš mnogo. Istina je da ne bi bilo dobro da uveče pretovarite stomak, da je za večernji obrok najbolje da bude lagan – ali to je samo zato što se uveče proces varenja usporava, pa ako pojedete nešto teško i masno ili veliku količinu ma čega, vaš stomak će cele noći raditi na varenju prevelike količine hrane i nećete moći dobro da se naspavate. Probudićete se iscrpljeni, moguće je da ćete čak i košmare imati. Međutim, da li ćete se probuditi i deblji nego što ste bili?

S gojenjem je, zapravo, veoma jednostavna priča. Ako u organizam unesete više kalorija nego što ih potrošite, taj višak kalorija će se u vašem telu skupljati u vidu masnih naslaga. Pri tom, kada govorimo striktno o stvaranju viškova, nije bitno da li taj višak potiče od masne ili slatke hrane ili od hrane pune belančevina. Višak je višak, koje god da mu je poreklo – i kad god da ste ga uneli, ujutro, u podne ili uveče. Otkud onda ideja da će baš večernji obrok da vas ugoji?

Delom zbog toga što je uveče varenje sporije, mada to, zapravo, nema veze – naduće vam se stomak zbog usporenog varenja, ali će kasnije ipak splasnuti. A delom zbog toga što mnogi, u želji da budu vitki, u toku celog dana ne pojedu skoro ništa, a onda uveče budu kao izgladneli vukovi i pojedu više nego što im je stvarno potrebno. Naravno da će se onda ugojiti – zbog previše unete hrane, a ne zbog vremena kada su tu hranu uneli.

Dakle, ako vam odgovara da nešto lagano gricnete u devet uveče, samo napred! Dokle god ne unosite više nego što trošite, nećete se ugojiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (6)
Dodaj komentar
  • Iva Mikić

    Ali, šta ako odradiš lagan doručak na poslu, fin, oko 16h kompletan obrok – ručkić, odeš na trening do 10h uveče i vratiš se gladan kao vuk? Nema te sile da ne stavim nešto u usta! Razlog je logičan – ne mogu da spavam ako me žulja prazan želudac. Pitanje je: šta je najbezbednije jesti u ove kasne sate, nakon treninga, a ne uticati bitno na skinute kalorije?

  • Danica Jasarević

    Ovo je stvarno super. Ali ja imam problema sa kilogramima. Pre sam lako mogla da smršam, a i da se ugojim, ali sada ne mogu.

  • Ljiljana Vasilev

    Smatram da je istina ono što piše u ovom tekstu zbog toga što zaista nije važno kada jedemo, nego koliko jedemo. Naravno da nije dobro uveče pretovariti stomak, ali nije dobro to uraditi bilo kada u toku dana. Ja ujutru jedem jako malo ili popijem samo čaj sa malo meda zato što u suprotnom osećam težinu u stomaku narednih par sati, ali imam popodne jedan obrok i uveče još jedan. Tada se osećam jako dobro. Smatram da bi svaka osoba trebalo da radi ono što ona misli da je najbolje, jer svako od nas zna šta nam najviše prija i da ne uzima zdravo za gotovo razne savete. Svako različito funkcioniše.

  • Dragana Todorović

    Možda ima istine u tome, ali ja sam smršala tako što nisam večerala, to jest jela posle 18h. Sve zavisi od metabolizma i navika ljudi.

  • Saška Golubović

    Ne slažem se. Svako ko želi da vodi računa o sebi ili da mršavi treba da izbaci večernji obrok, ili preciznije, ne treba da jede nakon 18h. Istina je da čovek uveče smanji aktivnosti ili ih uopšte nema. Takođe, navići će se da doručak bude obilan, jer je prespavao noć praznog stomaka, a doručak bi trebalo uvek da bude dobra osnova svemu.

  • Marija Telebak

    Poznajem mnogo devojaka koje su smršale samo na taj način što su prestale da jedu posle šest sati. Rezultat je uvek vidljiv i kilogrami sigurno nestaju.