Kako izbeći gojaznost srednjih godina

I kod muškaraca i kod žena dešava se neprijatna stvar: kako godine prolaze, sve nam je teže da zadržimo željenu telesnu težinu i da se lišimo suvišnih kilograma. Neke žene to doživljavaju kao pravi izazov. Menopauza ne mora da dovede do stvaranja suvišnih naslaga na telu, ali hormonske promene za vreme ovog perioda svakako se odražavaju na distribuciju masti. Istraživanja pokazuju da se prosečna žena ugoji jedan do tri kilograma za vreme menopauze, ali mnoge se žale i na znatno veće promene težine.
Delimično, ovaj problem nije direktno povezan sa menopauzom. Najpre, kako postajemo stariji, potrebno nam je manje kalorija, a posledica toga je usporeniji metabolizam. Ako želite da održite željenu težinu i ovom periodu života, onda morate da smanjite dnevni unos kalorija za 200 kalorija. Ovo pravilo odnosi se podjednako na muškarce i žene.
Druga neophodna stvar je vežbanje. Ako redovno vežbate, sigurno ćete sprečiti gojenje u menopauzi – kažu stručnjaci. Takođe, u ovom periodu vežbanje je neophodno i iz mnogih drugih razloga. Na primer, jednostavna fizička aktivnost poput hodanja održava vaše kosti i srce, a snižava rizik i od raka dojke. Redovno vežbanje pomaže i kod napada vrućine, deluje protiv depresije, izoštrava razmišljanje i pomaže da dublje i mirnije spavamo.
Kalcijum i vitamin D mogu preventivno delovati protiv gojenja u postmenopauznom periodu. Možete ih uzimati u obliku pilula ili šumećih tableta. Ovo je dokazano i objavljeno 2007. godine u izdanju Arhiva interne medicine. Ispitanice koje su koristile kalcijum i vitamin D nisu se ugojile u ovom kritičnom periodu. Izvršeno je i istraživanje na jednoj američkoj klinici, u okviru projekta „Inicijativa za žensko zdravlje“. Ispitivanje je urađeno na velikom uzorku – 36.000 žena koje imaju od 50 do 79 godina. Svakodnevno, jedna grupa je pila kalcijum od 1.000 miligrama sa dodatkom vitamina D, a druga grupa placebo-pilulu (praznu pilulu, koja nema hemijskog uticaja na organizam). Merena im je težina svakog dana tog sedmodnevnog istraživanja. Tim istraživanjem je dokazano da je znatno manja opasnost od suvišnih kilograma u menopauzi ako se uzimaju ova dva bitna sastojka. Ako ste u periodu postmenopuze, o tačnim preporučenim dnevnim količinama pitajte svog lekara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

debelidijetaklimaksmenopauza
Komentari (0)
Dodaj komentar