Kako smršati posle četrdesete?

Pojava većeg stomaka ili kukova nego što ste navikli i kod muškaraca i kod žena posle 40. godine nije retkost, čak i ako je količina unosa hrane ista kao i ranije.

Najveći problem tog neplanskog povećanja kilograma jeste, prema istraživanjima, manje fizičkih aktivnosti kod osoba između 30 i 40 godina starosti. Osobe u dvadesetim brže i lakše sve unesene kalorije potroše jer se više kreću i fizički su aktivnije, dok osobe u četrdesetim isti unos kalorija mnogo teže eliminišu.

Israživači navode neka opšta pravila kako smršati i održati normalnu težinu posle 40. godina starosti:

Odabir proizvoda

Potrudite se da u ishrani imate više voća i povrća, a manje proizvoda i namirnica sa ugljenim hidratima i mastima.

Brojite kalorije

Smanjite unos kalorija tako što ćete smanjiti porcije i potrudite se da vodite dnevnik ishrane.

Vreme obroka

Osim količine, veoma važno je i vreme obroka. Ranija istraživanja pokazuju da kasni večernji obroci doprinose povećanju kilograma, pa se zato savetuje da ne treba jesti između 7 sati uveče i 6 sati ujutru.

Prejedanje

Zanesenost i nepromišljenost u unosu grickalica ili sladoleda tokom gledanja TV – veoma je uobičajena pojava koja često dovodi do prejedanja. Zbog toga se savetuje izbegavanje ove navike. Takođe, savetuje se i da se u toku regularnog obroka jedete polako, za stolom, a ne halapljivo i brzo jer tako mozak lakše registruje kada je dosta i onda treba prekinuti sa jelom.

Mišićna masa

Nakon 40. telo ima tendenciju gubitka mišićne mase, naročito žene u menopauzi kada hormoni imaju veliki uticaj na organizam. Zbog toga se savetuju vežbe za održavanje dobre mišićne mase jer se time sagoreva više kalorija i održava dobar metabolizam.

Dobar san

Nedovoljno sna takođe može uticati na telesnu težinu. Istraživanja pokazuju da manje od 7 sati sna, osim što loše utiče na mentalno zdravlje, povećava šanse i za gojaznost. U slučaju dodatnog obroka radi unosa energije zbog umora – kod osoba u četrdesetim to može imati samo kontraefekat na kilažu. Zbog toga se savetuje da se slučaju umora odmorite i naspavate.

Manje stresa

Današnji savremeni život pun je stresa. Kod osoba sa 40. godina stres je možda i najviše izražen jer većina ima porodicu što zahteva brigu o deci, a većina ima i stare roditelje kojima takođe treba posvetiti pažnju. Uz sve to treba naglasiti i prisutnost redovnog stresa zbog posla ili novca. Stres uzrokuje povećanje hormona kortizola, koji utiče na povećanje stomačnog sala, pa se zato savetuje opuštanje u vidu joge, dubokog disanja ili šetnje u parku.

Štitasta žlezda

Dijagnoza hipotireoze kod žena tokom menopauze ili simptomi u vidu neobičnog umora, bola u mišićima i depresija često znače probleme sa štitnom žlezdom koja utiče na veći deo organizma kao i na telesnu težinu. Dobra vest je da se problemi sa štitnom žlezdom najčešće mogu rešiti lekovima.

Gazirana pića

Gazirana pića najčešće su puna šećera i kalorija. Trebalo bi da zamenite takva pića vodom ili drugim pićem bez sadržaja kalorija. Osim gojaznosti, gazirana pića umnogome povećavaju rizik od dijabetesa.

Alkohol

Efekat alkohola na organizam je veoma različit kada imate 20 i kada imate 40 godina. Sam metabolizam kod osoba u četrdesetim mnogo je manje otporan na uticaj alkohola nego u dvadesetim godinama. Alkohol je takođe jedan od faktora za gojaznost jer samo jedno pivo ili čaša vina sadrži između 150 i 180 kalorija.

Podrška

Gubitak kilograma nije zabavna niti laka stvar. Podrška porodice ili prijatelja od velikog je značaja. Takođe, vežbe ili trčanje u društvu može puno motivisati i pomoći u gubitku težine. Podrška može biti i putem e-mail od nepoznatih osoba koji su sličnih godina kao i vi i imaju iste ciljeve.

Opšta pravila za četrdesetogodišnjake su tu, a hoće li biti primenjena, zavisi od individue, posebno ukoliko sebi postavi pitanje da li je zadovoljna svojim izgledom i kilažom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fizička aktivnostgodinegojaznostkalorije
Komentari (0)
Dodaj komentar