Mislite da su dijetalni napici zdravi? Razmislite ponovo…

Dijetalna pića nekada su se smatrala saveznicima u dijeti, ali su ta vremena prošla. Danas je potrebno na njima lepiti upozorenje jer, ne samo da su najgori mogući napici za dijabetičare, već ozbiljno ugrožavaju vaše zdravlje.

Neurolog sa Univerziteta Jejl, Dana Smol, sprovela je istraživanje i napravila je pet sokova, koji su zaslađeni istom količinom sukraloze, veštačkog zaslađivača. Svaki je imao ukus slatkog pića koje sadrži oko 75 kalorija šećera, ali je Smolova povećala, odnosno smanjila kalorije, koristeći bezukusni ugljeni hidrat maltodekstrin. Svako piće imalo je nula, 37.5, 75, 112.5 i 150 kalorija.

Učesnici istraživanja konsumirali su svako piće šest puta tokom perioda od nekoliko nedelja, dva puta u laboratoriji i četiri puta kod kuće. Smolova je zatim skenirala njihove mozgove kako bi utvrdila na koji način su ovi napici uticali na nagradni moždani sistem.

Pića sa većom količinom kalorija trebalo bi da više utiču na nagradni rad mozga. Međutim, suprotno očekivanjima, u mozgu učesnika je najveći nagradni sistem izazvalo piće sa 75 kalorija. Takođe, i metabolički odgovor na visokokalorična pića je bio manji u odnosu na onaj na pića sa manjem i srednjim brojem kalorija.

Ovi rezultati pokazuju da slakoća, a ne kalorije, određuju reakciju našeg tela na hranu. Kada se slatkoća i kalorije poklapaju, kao kod pića od 75 kalorija, nagradni sistem našeg tela i metabolizam reaguju normalno. Ali, telo postane zbunjeno kada pokuša da svari nešto što sadrži više ili manje kalorija u odnosu na slatkoću. Kada se metabolizam nađe u takvom problemu, višak kalorija obično skladišti u mišićima, mastima ili jetri, što nije uopšte dobro.

Podjednako zabrinjavajuće je to što sve više i više kompanija prave hranu koja sadrži mešavinu zaslađivača i ugljenih hidrata. Tu spadaju i dijetalni sokovi i sportska pića.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

sokovizdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar