Modernim svetom hara pošast koju je teško suzbiti

Istraživanje iz Amerike donosi podatak da je stopa gojaznosti i dalje u rastu uprkos svim upozorenjima i izveštajima zvaničnih zdravstvenih institucija.

Podaci pokazuju da je gojaznost kod odraslih osoba porasla na 40% u odnosu 34% 2007-2008. godine. U praksi to znači da su dve od pet osoba gojazne. Što se tiče dece i mladih osoba, tu je takođe zabeležen blagi rast gojaznosti, 18,5% u odnosu na 17% 2008. godine.

Istraživanje pokazuje da gojaznost u Americi ima status epidemije zbog sve većeg broja zvanično gojaznih osoba. Zvanično, gojaznost se definiše kao indeks telesne mase (BMI) od 30 ili više. BMI je zasnovan na visini i težini i smatra se da je teška gojaznost BMI od 40 ili više.

Istraživači su primetili i konstantno povećanje teške gojaznosti (BMI preko 40) u poslednjoj deceniji. Prema podacima, teška gojaznost je porasla sa 6% na 8% kod odraslih, dok je kod dece 5%.

Slične su tendencije u mnogim zapadnim zemljima, a kod nas: iako je mali broj gojaznih osoba, on se stalno povećava.

Da li ima rešenja?

Sama gojaznost je rešiv problem kod osoba svih starosnih dobi, a naročito kod dece jer je njihov organizam u razvoju. Zvanične institucije navode potrebu za disciplinovanijem pristupu od sadašnjeg, što podrazumeva veću svest od posledica gojaznosti kao i promovisanje zdrave ishrane, zdrave hrane i više fizičke aktivnosti, naročito kod dece.

Podsećamo da je od same gojaznosti mnogo veći problem to što ona prouzrokuje mnoge bolesti: bolesti krvnih sudova, bolesti srca, dijabetes, pa čak i rak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolesti krvnih sudovabolesti srcaborba protiv gojznostidijabetesgojaznostGojaznost decegojaznost i srcegojaznost i zdravljekarcinom
Komentari (0)
Dodaj komentar