Obim struka i visina – uticaj na zdravlje

Novo istraživanje predstavljeno na 19. evropskom kongresu o gojaznosti sugeriše da je način da saznate zdravstvene rizike od svojih telesnih masti – odnos između obima struka i visine.
Do sada je popularnu metodu predstavljao indeks telesne mase, zasnovan na odnosu između visine i težine. Na osnovu njega se može utvrditi da li je neka osoba neuhranjena, normalne, prekomerne težine ili pak gojazna, ali tu postoje određena ograničenja. Na primer, indeks telesne mase ne uzima u obzir mišićnu masu, tako da na osnovu proračuna veoma mišićave osobe mogu da spadaju u kategoriju gojaznih.
Istraživanja
Istraživači su pregledali 31 istraživanje koje obuhavata više od 300.000 muškaraca i žena. Ustanovili su da je odnos između obima struka i visine precizniji od indeksa telesne mase u predviđanju određenih zdravstvenih rizika povezanih sa prekomernom težinom ili gojaznošću, kao što su visok krvni pritisak, dijebetes i bolesti srca.
Istraživači su ustanovili da nepušač starosti 30 godina može smanjiti životni vek za 14% ako je njegov obim struka veći od polovine njegove visine.
"Održavanje obima struka tako da ne pređe polovinu visine, može povećati životni vek svakog čoveka na svetu", kaže istraživač Margaret Ašvel.
Ona dodaje i to da odnos obima struka i visine odgovara svim osobama i da bi to trebalo da zameni dosadašnju metodu indeksa telesne mase kao način za obavljanje procena mogućih zdravstvenih rizika.
Druga mišljenja
Američki stručnjaci su takođe podržali ovo istraživanje. Pamela Pik, doktor nauka i ekspert za životne stilove, izjavila je da nalazi predstavljaju muziku za uši jednog eksperta.
"Sama metoda je mnogo jednostavnija, dovoljno je da uzmete traku za merenje i obratite pažnju na obim struka i polovinu vaše visine, a pri tom nije potrebno da koristite digitron kao prilikom računanja indeksa telesne mase", kaže ona i dodaje da je najbolji način da izmerite obim struka da metar postavite u visini pupka.
Skot Kahan, direktor Nacionalnog centra za težinu u Vašingtonu, slaže se da bi ovaj odnos mogao da izbaci indeks telesne mase iz upotrebe.
"Novo istraživanje pokazuje da je odnos obima struka i visine bolji od indeksa telesne mase, a pored toga relativno se jednostavno meri", kaže on, ali dodaje da su potrebna dalja istraživanja koja bi nam pokazala kako da se ponašamo u odnosu na informacije dobijene ovom metodom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gojaznostgojaznost i zdravljeindeks telesne maseprekomerna težinatezinavisina
Komentari (0)
Dodaj komentar