Odličan TRIK protiv gojaznosti – stvarno deluje

Kada bismo uzimali (tretirali) neku hrane kao obrok, a ne kao grickalice, mogli bismo da smanjimo prejedanje i gojaznost – nisu pretpostavke niti teorija, već rezultati jednog praktičnog istaživanja.

Istraživanje je obuhvatilo 80 osoba koje su zamoljene da pojedu testeninu (koju obično koriste kao grickalice), predstavljenu kao užinu (da jedu iz plastične posude sa plastičnom viljuškom) ili kao obrok (da jedu sedeći za stolom iz tanjira sa metalnom viljuškom).

Nakon što su jeli ove obroke, učesnici istraživanja pozvani su da testiraju dodatnu hranu.

Osobe koje su pojele testeninu prezentovanu kao užinu jele su mnogo više tokom istraživanja nego ispitanici koji su pre toga jeli testeninu prezentovanu kao obrok.

Usled današnjeg tempa savremenog života, sve veći broj ljudi jede u pokretu i konsumira hranu označenu kao „grickalice“ kako bi ih to održalo „u formi“ i da ne budu gladni.

Istraživači upozoravaju na ono što su otkrili: osobe koje jedu grickalice u pokretu, mogu da se prejedu, jer možda ne shvataju (to njihov mozak prosto ne registruje), pa se čak i ne sećaju šta su jedi.

Da bismo to prevazišli, trebali bi grickalice nazvati hranom i jesti ih kao obrok, za stolom ili za šankom, a ne u pokretu. Na taj način pomažemo sebi da budemo svesniji onoga što jedemo, tako da ne preterujemo kasnije, kada stvarno sednemo da jedemo (ručamo ili večeramo).

Rezultati istraživanja (autor Džejn Ogden, profesor zdravstvene psihologije na Univerzitetu Sarej u Engleskoj) nedavno su objavljeni u časopisu „Appetite“.

Savet

Savetujemo vam da ne jedete u pokretu, dok negde žurite, ili u autobusu, kolima, nego sedite ili zastanite i pojedite to što ste naumili kao pravi obrok, polako. Na taj način ćete pojesti obrok i biti svesni šta ste pojeli, a to će biti registrovano u glavi i stomaku kao obrok koji će vam držati sitost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grickalice i težinaishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar