Ova namirnica sigurno topi salo

Isti sastojak crnog bibera koji izaziva kijanje može vam pomoći da zadržite vitku liniju?

Preliminarni rezultati jedne nove studija sugerišu da opora komponenta u crnom biberu poznata kao piperin, utiče na masne naslage u našem telu tako što blokira formiranje novih masnih ćelija.

Ako dalja istraživanja potvrde ove efekte, kažu istraživači, crni biber može da ponudi prirodnu alternativu za lečenje poremećaja masnih naslaga i gojaznosti.

„Naši rezultati sugerišu da piperin, glavni sastojak crnog bibera, inhibira diferencijaciju ćelija masti i tako stvara uslove za nove metode u lečenju gojaznosti“, izjavio je istraživač Ui-Hjun Park Sejong sa Univerziteta u Seulu, Koreja.

Crni biber – borac protiv masti

Istraživači kažu da su korisne i lekovite osobine crnog bibera poznate vekovima u tradicionalnoj istočnoj medicini. Na Dalekom istoku biber se odavno koristi kao lek za lečenje kolere i proliva, ali i za druge gastrointestinalne tegobe.

Veoma se malo zna o tome kako funkcioniše crni biber u našem krvotoku tako da savremena medicina još ne objašnjava sve njegove blagotvorne efekte.

U pomenutoj studiji, istraživači su ispitivali efekate piperina na genske ekspresije u masnom tkivu u laboratoriji i na kompjuterskim modelima.

Rezultati su pokazali da je piperin ometao aktivnosti gena odgovornih za formiranje novih masnih ćelija u telu. Istraživači kažu da je korist od crnog bibera u tome što on zaustavlja lančanu reakciju u organizmu koja pomaže stvaranje i nagomilavanje masti, što je dobro u borbi protiv gojaznosti.

„Sve u svemu, naši rezultati ukazuju na to da bi piperin mogao biti glavni prirodni preparat za lečenje poremećaja masti u narednim godinama“, ističu istraživači.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Crni bibergastrointestinalne tegobegojaznostkoleramasne naslagemasnoćenagomilane mastipiperinproliv
Komentari (0)
Dodaj komentar