Pravi podvig: održati izgubljenu telesnu težinu

Veoma često se dešava da osobe nakon gubitka težine ne uspevaju da je zadrže, nego im se nakon određenog perioda kilaža vrati na staro.

Razloga za takvo stanje, prema novom istraživanju iz Amerike, ima puno, a jedan od najčešćih je lak i jeftin pristup visokokaloričnoj hrani. Veliki broj ljudi nakon gubitka težine isli da im takva hrana neće puno škoditi i da je neće često konsumirati.

Naučno je utvrđeno da postoje i fiziološke i metaboličke promene koje regenerišu telesnu težinu ukoliko se osoba ne pridržava neke vrste dijetetskog plana.

Gubitak i održavanje telesne težine zaista su naporni procesi koji zahtevaju stalnu kontrolisanu ishranu kao i redovnu umerenu fizičku aktivnost. Takođe, istraživači navode da je najbolje da se kilaža tokom dijete gubi polako jer se tako organizam lakše prilagođava promeni. Nagli gubitak kilaže tera organizam da se brže vrati starim ustaljenim navikama.

Istraživanje je obuhvatilo 70 gojaznih osoba koje su bile na dvanaestonedeljnom tretmanu mršavljenja. Nakon toga su prepušteni da sami odluče šta i kako će dalje. Kontrolisana im je telesna težina jednom nedeljno i kod svih je primećen dodatak kilograma (prosečno 0,15 kg). Nakon 32. nedelje skoro svi su se vratili ili na staru kilažu ili bili blizu nje. Istraživači navode da ovi podaci ne dokazuju da je nemoguće sačuvati izgubljenu kilažu, već da je i kada se izgubi kilaža tim osobama potrebna pomoć i podrška da je sačuvaju.

Zbog toga se pored ishrane naglašava i važnost fizičke aktivnosti koju po istraživanju treba imati od 200 do 300 minuta (5 sati) nedeljno, jer ona pomaže kako pri gubitku težine tako i pri održavanju izgubljene težine.

Za kraj

Na kraju ne treba zaboraviti i uticaj okoline i okruženja na održavanje izgubljene kilaže. Izbegavajte prolazak pored pekara i prodavnica brze hrane u kojima ste bili redovan gost. Takođe, potrudite se da razmišljate o pozitivnim stvarima koje donose gubitak težine, poput lepšeg fizičkog izgleda, bolje pokretljivosti i boljeg opšteg zdravlja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijetagubitak kilažemrsavljenjepovratak izgubljene kilažeSuvišna telesna težinaumerena fizačka aktivnostumerena ishranavežbanje
Komentari (0)
Dodaj komentar