Smršajte – makar malo

Odrasli koji su umereno ili veoma gojazni mogu da poboljšaju svoje zdravlje smanjenjem čak i male količine telesne mase.

Nove smernice iz Nacionalnog instituta za zdravlje i negu ukazuju na to da programi za upravljanje telesnom težinom, promene u načinu života i ishrani mogu da pomognu ljudima u poboljšanju zdravlja.

Gil Dobro, nutricionista i predsedavajući grupe koja je osmislila ove smernice, ističe: „Mi znamo da se kod osoba sa prekomernom telesnom težinom i kod veoma gojaznih osoba može poboljšati zdravlje, čak i ako izgube relativno malu količinu mase – oko 3% prvobitne težine.“ Ipak, on priznaje da najveće zdravstvene prednosti proishode iz većeg gubitka telesne težine.

Velika telesna težina – sve veći problem

Broj gojaznih osoba u Engleskoj i zapadnim zemljama stalno raste. Više od četvrtine odraslih u Engleskoj klasifikovano je kao veoma gojazno, a oko 42% muškaraca i trećina žena je umereno gojazna.

Gojaznost povećava rizik od ozbiljnih zdravstvenih stanja kao što su dijabetes, srčane bolesti, pa čak i neke vrste raka. Suočavanje sa dugoročnim posledicama gojaznosti sve više opterećuje zdravstvene fondove, utičući negativno na budžet skoro svih zemalja.

Gil Fino kaže da bi programi za upravljanje težinom mogli biti efikasni u pomaganju onima koji su gojazni ili veoma gojazni. „Problem je u tome što postoji mnogo varijacija u programima za upravljanje telesnom težinom koji su trenutno na raspolaganju. To je izazov za lokalne vlasti koje promovišu i pomažu ove programe; treba da znaju šta je efikasno, a šta ne.“

Ishrana i vežbe

Nove smernice ukazuju na to da najbolji programi za upravljanje težinom podrazumevju nekoliko aspekata mršavljenja, fokusirajući se na ishranu, fizičke aktivnosti i promene ponašanja na različitim nivoima.

Program bi trebalo da traje najmanje 3 meseca i da podrazumeva multidisciplinarni tim: nutricioniste, registrovane praktičare psihologe i kvalifikovane instruktore fizičkih aktivnosti.

Bez instant rešenja

Pacijentima bi trebalo saopštiti prednosti gubljenja težine, ali ih i upozoriti da ne postoji „magični metak“ za postizanje ovog cilja.

Zdravstveni radnici treba da tretiraju sve gojazne osobe koje traže pomoć s punim poštovanjem i ne osuđujući načine za smanjenje telesne težine.

Veoma je važno imati realne ciljeve, jer je to ključna komponenta uspešnog mršavljenja. Ako je neko gojazan, to je veliki problem za njega i stvarno mu treba pomoći. Može ga lako obeshrabriti ako mu neko sa strane kaže neki nerealan broj kilograma koji treba da izgubi.

Istraživači napominju: „Uspeh je kada se smanji i malo težine, jer to poboljšava zdravlje i takve osobe će biti u mnogo boljoj poziciji nego osobe koje ništa nisu preduzele niti počele sa smanjenjem suvišne težine. Treba biti zadovoljan i malim smanjenjem težine, a ako se postigne više od toga, onda će se značajno poboljšati i zdravstveno stanje.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gojaznostgojaznost i zdravljemrsavljenjesmanjenje telesne težinesuvišna težinavežbanje
Komentari (0)
Dodaj komentar