Najbolji način da sprečite praznično gojenje

Sezona različitih praznika i slavlja je s jedne strane super, jer vam omogućava da češće uživate u društvu dragih osoba. Manje zgodno je što to uživanje kasnije možete plaćati nerviranjem zbog viška kilograma – zato, evo nekih trikova da taj manje lepi deo izbegnete.

Jedan od dobrih trikova jeste da konsumirate više voća; kad ste kod kuće, nije loša ideja da umesto slatkiša, svaki put kad poželite nešto slatko, pojedete neku voćku. Tako ćete, čak i bez fizičke aktivnosti, zadržati istu telesnu težinu ili i izgubiti nekoliko kilograma (provereno u praksi) – naravno, ako ne pojedete pet kilograma voća dnevno.

Pre nego što odete na proslavu, nije loše da pojedete belanca od dva skuvana jajeta ili parče nemasnog sira – ovaj visokoproteinski „obročić“ će vas sprečiti da se kasnije u toku večeri prejedete. Dobra je ideja i da, ako je moguće, svoj obrok na proslavi počnete salatom (tri šolje povrća, dve kašike nemasnog sira, malo nemasnog preliva za salatu). Tako ćete se u dovoljnoj meri zasititi da nećete biti u stanju da navalite na tešku hranu.

Problemi s nadimanjem stomaka? U tom slučaju, unosite što više vode (osam čaša dnevno), dosta vodenastog voća i povrća, a izbegavajte so, gazirane napitke, belo brašno, masnoće i gume za žvakanje bez šećera.

Još jedan dobar trik da sprečite sebe da na slavlju svaki čas nešto grickate jeste da uposlite ruke – u jednoj ruci držite pismo tašnu, a u drugoj čašu s pićem. Kad smo kod pića: kao prvo piće uzmite vodu (pošto je jedna čaša u pitanju, može i gazirana) s limunom. Posle toga, čak i kad budete uzimali alkoholna pića, pićete ih sporije jer nećete biti žedni.

Onih večeri kad ostajete kod kuće, a zbog različitih slavlja ste se već navikli na veće količine hrane i na jedenje do kasno u noć, čim večerate, operite zube. Ukus paste za zube u ustima podsećaće vas sve do odlaska na spavanje da ste za taj dan završili s jelom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gojaznostpraznici
Komentari (0)
Dodaj komentar