Svet je suočen sa novim ozbiljnim problemom

Gojaznost nije samo problem savremenog čoveka nego sve više postaje i problem kućnih ljubimaca. Federalne vlasti upozoravaju da je gojaznost ljubimaca „američki problem“, misleći pre svega na pse i mačke sa viškom kilograma.

Gojaznost kućnih ljubimaca nije samo „američki problem“, uočen je u svim razvijenim zemljama, pa i kod nas.

Veterinari upozoravaju da je gojaznost postala rastući problem koji može ozbiljno da ugrozi zdravlje kućnih ljubimaca.

Oko 58% mačaka i 54% pasa u Sjedinjenim Američkim Državama je gojazno, na osnovu rezultata ankete sprovedene 2015. godine. Anketu je sprovelo „Udruženja za prevenciju gojaznosti kućnih ljubimaca“.

Gojaznost kućnih ljubimaca i problemi koje ona stvara u velikoj meri su slični onima kod gojaznih ljudi. Previše kilograma skraćuje život kućnim ljubimcima i stvara uslove za: dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak, osteoartitis, bolesti srca, respiratorne bolesti i probleme sa bubrezima.

Šta je gojaznost za pse i mačke?

Uopšteno rečeno, 20% odsto više od idealne telesne težine znači da je kućni ljubimac gojazan. Kod raznih vrsta životinja to se različito manifestuje pa tako manje ili više utiče na zdravlje u zavisnosti od: starosti, rase, tipa tela ili metabolizma kućnog ljubimca.

Neke rase pasa sklonije su gojenju od drugih, kao što su labrador i bigl, a od niskih rasa pasa ugroženi su jazavičar i baset.

Iako se većina mačaka „lako goji“ (zbog lagodnog života kućnog ljubimca), veterinari upozoravaju da postoje rase mačaka koje su baš sklone gojenju i tome da postanu debeljuce.

Kako prepoznati gojaznog kućnog ljubimca?

Pogledajte vašeg ljubimca odozgo da vidite da li ima određen struk. Ako ljubimac ima široka leđa i stomak iste širine tokom cele dužine ili povećane širine po sredini, onda je verovatno gojazan.

Dok hvatate ljubimca oko struka i ako se „teško nalaze“ rebra, onda se on ugojio.

Kada šakom možete da osetite (uhvatite) salo na stomaku, to je još jedan znak da kućni ljubimac ima višak kilograma.

Šta raditi sa gojaznim kućnim ljubimcima?

Uzrok gojaznosti kućnog ljubimca je najčešće prost, ako nije u pitanju neka bolest. Dakle, previše hrane, a premalo šetnje i jurcanja.

Ako ste zabrinuti zbog težine svog kućnog ljubimca, ili želite da znate kako da on zadrži zdravu telesnu težinu, razgovarajte sa veterinarom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gojaznost kućnih ljubimacakućni ljubimcimačkepsi
Komentari (0)
Dodaj komentar