Zdravstveni rizici od prekomerne težine (2)

Prekomerna težina nije problem koji treba potcenjivati. Ako ste i vi među onima koji imaju ovakav problem, onda imate povećan rizik i za pojavu nekih drugih medicinskih problema: srčanih bolesti, srčanog udara, dijabetesa, nekih vrsta kancera, kostobolje, upale bešike i dr. Može se takođe desiti da imate probleme sa spavanjem i da obolite od osteoporoze.
Poremećaj sna
Ne mislimo na loše spavanje koje se svima desi s vremena na vreme. Ako imate prekomernu težinu, možete patiti od ozbiljnog poremećaja sna koji izazviva prestanak disanja u kratkim periodima tokom sna i bučno hrkanje. Ova vrsta poremećaja sna može biti razlog pospanosti tokom dana, a može čak izazvati i nastanak srčane mane. Što je veća telesna težina, i rizik od ovog poremećaja je veći. I obrnuto – ako smršate, problemi se smanjuju.
Osteoartritis
Ovo je često oboljenje zglobova koje pogađa kolena, kukove i niži deo leđa. Prevelika težina povećava rizik od ove bolesti jer donosi povećani pritisak na zglobove.
Oboljenje bešike
Upala bešike i druga oboljenja ovog organa češće se javljaju kod ljudi sa suvišnim kilogramima. Nije tačno utvrđeno zbog kojih procesa u organizmu se to dešava, ali je urađeno dovoljno istraživanja da bi se sa sigurnošću moglo reći da veza postoji. Kod ove bolesti nije poželjno da naglo smršate, već je umerena dijeta i gubljenje oko pola kilograma nedeljno bolji put ka izlečenju.
Kako možete smanjiti ove zdravstvene rizike?
Mnogo toga se može rešiti i malim gubitkom težine. Ako smršate 5 do 10% od trenutne telesne težine, već ćete osetiti značajno zdravstveno poboljšanje. Potom, poželjno je da uvrstite zdrave navike u svoju životnu rutinu, kako biste izbegli vraćanje suvišnih kilograma i jo-jo efekat.
Navike u načinu ishrane su najvažnije. Ako ste se već ugojili do 120 ili više kilograma, sigurno je da vaše dosadašnje navike nisu dobre. Dakle, posavetujte se sa nutricionistom i izmenite glavne stvari. Jedite puno voća i povrća, ribu, pijte mnogo vode.
Bavite se fizičkom aktivnošću: 30 minuta dnevno gotovo svakog dana u nedelji zaista je odlična norma. Pomažu i male promene poput penjanja uz stepenice umesto vožnje liftom.
Važno je shvatiti da prekomerna težina nije estetski problem, već zdravstveni, i tako se i treba odnositi prema njemu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bešikanesanicaosteoporoza
Komentari (0)
Dodaj komentar