Želite da smršate? Promenite samo jednu sitnicu!

Mnogo puta do danas u različitim studijama i istraživanjima naglašavane su različite stvari vezane za gubitak kilograma. Najčešće su spominjane dijete i umerene fizičke aktivnosti.

Pod opisom fizičke aktivnosti ne misli se samo na odlazak u teretanu ili fitnes klub već i na svakodnevne aktivnosti koje vam mogu dosta pomoći u gubitku telesne težine.

Nova studija iz Velike Britanije navodi primere upravo takve fizičke aktivnosti gde se kaže da umesto kolima odlazak na posao biciklom, javnim prevozom ili pešačenjem može pomoći u gubitku kilograma.

Studija je zasnovana na ispitivanju 156.666 muškaraca i žena u V. Britaniji starosti od 40 do 69 godina i njihovoj fizičkoj aktivnosti.

Rezultati su pokazali da su oni koji su vožnju kolima zamenili biciklom imali najveće koristi u smanjenju telesne težine. Smanjenje je iznosilo prosečno 5 kilograma za muškarce a 4,4 kilograma za žene.

Hodanje je posle bicikla imalo drugu po važnosti vezu sa smanjenjem telesne težine.

Vezano i za vožnju biciklom i za hodanje smanjenje je izraženije ako se uzmu u obzir faktori poput života na selu ili u gradu, razdaljina u vožnji biciklom ili hodanja do posla, zdravlje svakog pojedinca i njegovih prihoda.

Što se tiče korišćenja javnog prevoza, i to po studiji ima ulogu u smanjenju telesne težine, doduše malu, zbog male fizičke aktivnosti, ali ne zanemarljivu, jer u Engleskoj i Velsu 23,7 miliona ljudi redovno koristi javni prevoz pa je i ova mala fizička aktivnost i te kako bitna u statistici.

Prema studiji:

67% muškaraca redovno koristi automobil.
61% žena redovno koristi automobil.
4% muškaraca i 2% žena ima mešovitu aktivnost biciklizma i hodanja.

Istraživači u saopštenju navode da u poređenju sa korišćenjem automobila neka od tri navedene aktivnosti pojedinačno ili u kombinaciji ima udela u smanjenju telesne težine.

Na kraju se podseća da je fizička neaktivnost jedan od vodećih uzroka lošeg zdravlja i prerane smrti u Engleskoj. Čak dve trećine odraslih ne zadovoljava preporučene nivoe fizičke aktivnosti, čime se podstiče gojaznost kao globalni problem.

Navedene aktivnosti mogu biti deo odgovora na prevenciju gojaznosti stanovništva ne samo u Velikoj Britaniji već i širom sveta.

Što se tiče Srbije, srećnici koji imaju posao u ovoj zemlji zbog opšteg siromaštva i male plate i ne idu kolima na posao jer ih i nemaju. Ispada da smo srećni i fit jer koristimo noge, bicikl i javni prevoz, a da toga nismo svesni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mrsavljenje
Komentari (0)
Dodaj komentar