Bakterije i deca

Bakterije i virusi nalaze se svuda i, na svu sreću, nisu podjednako opasni po zdravlje, ali ipak treba voditi računa o njima. To naročito važi za decu.
Navodimo mesta gde se sve kriju bakterije, a sa kojima deca gotovo svakodnevno dolaze u kontakt.
Posuda za odlaganje četkica za zube
U jednoj studiji ustanovljeno je da ova posuda zauzima treće mesto na listi kućnih predmeta koji imaju najviše bakterija. Ukoliko se ova posuda nalazi u blizini WC-šolje, onda je ona često izložena oblaku kontaminiranih kapljica vode. Podsetite decu da pre upotrebe, četkicu detaljno dobro operu pod mlazom vode. Za njeno detaljnije čišćenje, pokrenite neki od ciklusa mašine za pranje sudova sa visokom temperaturom ili je svake nedelje perite ručno, a nakon toga obrišite nekim dezinfekcijskim sredstvom. Posle izvesnog vremena, zamenite četkicu novom.
Kućni ljubimci
Kućni ljubimci i deca su prirodni prijatelji, ali kućni ljubimci mogu da prenesu bakterije, viruse i parazite na decu putem svoje pljuvačke, dlake, mokraće ili izmeta. Igračke i zdele za hranjenje ljubimaca mogu predstavljati izvor porodice bakterija, među kojima mogu biti salmonela i ešerihija koli. Deca treba uvek da peru ruke posle dodirivanja kućnih ljubimaca ili njihovih igračaka, posuda ili hrane. Takođe, posle posete parku obavezno dobro operite ruke.
Dvorište
Stručnjaci kažu da je izlaganje bakterijama u prljavštini dobro za decu, ali ipak ne treba preterivati i treba imati u vidu neke opasnosti. Ne dozvolite deci da se u dvorištu igraju sa životinjskim izmetom. Proverite da li je vaše dete primilo potrebne vakcine, kako bi eventualne posekotine ili ogrebotine bile zaštićene od tetanusa. Vodite računa da prljave ruke deca ne stavljaju u usta ili dodiruju nos i oči.
Frižideri
Otvoreni začini, pakovanje mesa koje curi i pokvareno mleko samo su deo loših stvari koje mogu čekati decu u frižideru. U kuhinji se mogu naći mnogi virusi i bakterije koji mogu izazvati probleme sa želucem i proliv. Da biste izbegli kontaminaciju, pravilno skladištite hranu koja se lako kvari. Operite i dezinfikujte zidove i police frižidera. Suvo meso držite odvojeno i iznad sirovog, kako eventualna „vodica“ ne bi tekla na suvo meso.
Podovi
Prosipanje hrane i masti, kao i čest prolazak ljudi i kućnih ljubimaca, može učiniti da kuhinjski podovi budu veoma prljavo mesta za igru dece. I podovi drugih prostorija mogu biti prljavi. Tepisi i parketi mogu biti pokriveni: grinjama, česticama buđi, česticama ostataka hrane, prljavštinom, pa čak i sitnim živim ili uginulim insektima. Sve to može izazvati alergije i napade astme kod dece i odraslih. Gljivice koje izazivaju atletsko stopalo i tineu takođe mogu vrebati sa podova. Zato često i detaljno čistite podove kojima se kreću deca ili se po njima igraju, a posle igre operite deci ruke.
Stajaća voda
Stajaća voda je veoma primamljivo mesto za igru, bez obzira na to da li je u pitanju ribnjak, akvarijum, fontana, kofa kišnice pod krovom koji prokišnjava (ili ispod oluka) ili bare koje se naprave nakon kiše. To takođe predstavlja leglo buđi, plesni, bakterija i insekata kao što su komarci, koji mogu preneti virus zapadnog Nila i druge bolesti.
Bakterije u školi
Jedna studija u Americi otkrila je da u školama ima oko 800 puta više bakterija na česmi u učionici nego na daskama WC-šolje u toaletu. Druga studija je pokazala da su izostanci zbog bolesti bili prepolovljeni kada su deca koristila sredstva za dezinfekciju ruku i kada su površine, kao što su klupe i stolovi, svakodnevno dezinfikovane. Zato učite decu da ne dodiruju rukama ili ustama slavine, već da ih pre i posle upotrebe operu. Vlažne „bebi“ maramice bez alkohola mogu biti od koristi i nisu preterano skupe. I ovde važi pravilo detaljnog pranja ruku po dolasku kući.
Pesak
Pesak za igranje u lokalnom parku ima najviši nivo bakterija na igralištu za decu – oko 3000 bakterija po centimetru. Ove bakterije dolaze od životinja kao što su mačke i psi (i njihovog izmeta), od ptica, ali i iz ljudske pljuvačke, ruku, otpadaka, hrane i pelena za decu. Naravno, nisu sve bakterije štetne, ali tamo gde ima mnogo bakterija, verovatno je da neke jesu. Podsećamo da stavljanje ruku u usta ne dolazi u obzir, a pranje ruku se podrazumeva.
Tržni centri
Nije ni čudo što svakave vrste bakterija čekaju decu u zatvorenim tržnim centrima, posebno tokom sezone prehlade i gripa. Studije pokazuju da su ograde stepenica (i stabilnih i pokretnih), dugmad liftova, upravljači za video igre, kao i bankomati – žarišta klica, jer se ne čiste redovno. Pranje ruku može da pomogne, ali ako se radi temeljno. Lavabo i slavine u javnom toaletu takođe sadrže puno bakterija.
Deca su magnet za bakterije
Uobičajeno dečje ponašanja kao što je čačkanje nosa, grickanje noktiju, brisanje očiju rukama ili brisanje nosa rukama predstavlja idealne uslove za širenje bakterija. Većina dece ne pere ruke onoliko često koliko bi trebalo. Pranje ruku je prva linija odbrane protiv prehlade, gripa i drugih zaraznih bolesti, pa je zbog toga važno da podsećate decu kako i kada to treba da rade.
Kako prati ruke?
Podstaknite decu na pranje ruku: posle ulaska u kuću, pre jela, nakon korišćenja toaleta, nakon kijanja i kašljanja ili posle brisanja nosa. Naučite decu da koriste toplu vodu i dobro istrljaju ruke sapunicom, što treba da traje oko 20 sekundi, trljajući između prstiju, ispod noktiju i gornjih strana šaka. Sredstva za dezinfekciju ruku sa najmanje 60% alkohola su dobra alternativa, ali ona ne mogu ukloniti vidljivu prljavštinu i mogu biti otrovna za decu. Zato treba koristiti sapun i vodu kada god je to moguće. Secite deci nokte redovno, jer tako ima manje mesta ispod noktiju za bakterije.
Čišćenje ili dezinfekcija?
Čišćenje kuhinjskih elemenata, podova i drugih kućnih površina običnim sapunom i vodom može smanjiti vidljive prljavštine i bakterije. Ali dezinfekcija ovih površina izbeljivačem ili vodonik-peroksid rastvorima, na primer, uništava klice. Većina dezinfekcionih sredstava najbolje deluje kada se ostavi na nekoj površini najmanje jedan minut. Možete kupiti komercijalna rešenja ili ih sami napraviti kod kuće, tako što ćete ne više od jedne šolje izbeljivača pomešati u litar vode. Nakon toga, isperite površinu vodom i ostavite da se suši. Peškiriće za decu odvojite i češće ih menjajte i perite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alergijebakterijecistocadeca i virusihigijenainfekcijeinfektivne bolestipranje rukusalmonelatrovanjavirusi
Komentari (0)
Dodaj komentar