Grip će postati prošlost: pronađen efikasan način za borbu

Glavni problem u borbi protiv gripa koji bi naučnici želeli da reše jeste kako i zašto se virus gripa tako brzo menja.

Prekidanje tog procesa može dovesti do boljih načina lečenja ili sprečavanja gripa. Naučnici iz Masačuseca odredili su mehanizam koji pomaže virusima gripa da brzo mutiraju, što bi moglo dovesti do novih načina za borbu protiv gripa.

Pošto virusi gripa brzo mutiraju, vakcine protiv gripa moraju biti redizajnirane svake godine, što je sa jedne strane skupo, a sa druge strane usporava efikasnu borbu protiv gripa.

Istraživači instituta MIT u Masačusecu nedavno su otkrili da, kako bi brzo mutirali, virusi gripa koriste grupu proteina pod nazivom „šaperoni“ u inficiranim ćelijama u domaćinu (osoba ili životinja sa virusom gripom).

Blokiranjem virusa gripa da koriste šaperone domaćinovih ćelija – moglo bi pomoći u sprečavanju virusa da razviju otpornost na postojeće lekove i vakcine, izjavili su autori istraživačke studije.

„Relativno je lako napraviti lek koji ubija virus ili antitelo koje sprečava širenje virusa, ali je veoma teško napraviti da virus ne pobegne odmah nakon što počnete da koristite antitela“, izjavio je jedan od autora istraživanja Metju Špulders (Matthew Shoulders), vanredni profesor hemije.

Na osnovu dobijenih podataka tokom istraživanja, može se zaključiti da bi se u nekom trenutku u budućnosti efikasnim blokiranjem virusa gripa mogla ograničiti sposobnost evolucije virusa i naučnicima omogućiti da ubiju viruse pre nego što postanu otporni na lekove.

Studija je nedavno objavljena u časopisu „eLife“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gripmutiranje virusaproteini i gripsprečavanje mutiranja virusavakcina protiv gripavirus gripa
Komentari (0)
Dodaj komentar