Grip: pitanja, odgovori i saveti

O gripu se najviše govori kada je sezona, jesen-proleće, a nekih pravila se treba pridržavati stalno, pa su saveti uvek aktuelni.
Koji je najbolji način da se duva nos?
Duvanje nosa ne treba vršiti odjednom iz sve snage i stiskati i otpuštati obe nozdrve povremeno, jer se tako stvara veliki pritisak koji može dovesti do bola u ušima, ali i naterati sluz da se vrati nazad u sinuse. Da biste otpušili nos, potrebno je da pritisnete prstom jednu nozdrvu, a zatim lagano duvate. Posle toga, treba pritisnuti drugu nozdrvu pa ponoviti postupak.
Dekognestivni lekovi (tablete, sirupi, kapi ili sprej) mogu pomoći da se očisti zapušen nos, tako da nećete morati toliko jako da duvate.
Da li vitamin C može sprečiti prehladu?
Vitamin C neće sprečiti prehladu, ali istraživanja sugerišu da ovaj vitamin može ublažiti simptome i skratiti vreme trajanja prehlade. Sa suplementima koji sadrže vitamin C treba ići postepeno, jer previše vitamina i predugo uzimanje može dovesti do dijareje ili grčeva u stomaku. Trebalo bi da gornja granica vitamina ne bude više od 2000 miligrama dnevno. Osobe sa istorijom kamena u bubregu treba da se posavetuju sa svojim lekarom pre uzimanja ovog vitamina.
Da li treba manje ili više jesti ako imamo temperaturu?
Za naše telo nikada nije dobro da gladuje. Da bismo pomogli našem imunom sistemu da se bori protiv prehlade i gripa, važna je pravilna ishrana čak i kada smo bolesni. Iako ne osećate glad, trebalo bi da pokušate nešto da pojedete, jer će to pomoći vašem telu da se oporavi, a najbolji su topli napici i čorbice. U međuvremenu, treba uzimati dosta tečnosti kako bi se nadoknadio gubitak tečnosti kroz kašalj, zapušen nos ili groznicu.
Da li vežbe mogu sprečiti grip?
Redovno vežbanje čini imuni sistem jačim, pa tako može pomoći da izbegnete grip. Vežbanje može pomoći da provedete manje dana u krevetu ako se ipak zarazite virusom gripa. U redu je da vežbate ako ste prehlađeni, ali ako imate temperaturu, glavobolju ili bolove u telu, znači da imate grip i važno je da se ne zamarate i ostanete u krevetu kako biste što pre ozdravili. Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što počnete sa novim programom vežbanja.
Šta može pomoći kod suvog kašlja?
Suvi kašalj može biti jedan od najgorih simptoma prehlade ili gripa, ali srećom postoji mnogo načina da se smiri. Ima puno dostupnih lekova za suzbijanje kašlja, dok, sa druge strane, jednostavno ispiranje usta može obezbediti potrebnu vlažnost. Bonus ispiranju može obezbediti topla slana voda jer se tako može smanjiti upala i poboljšati osećaj u grlu. Naparavanje i udisanje pare iznad posude sa čajem (kamilica, nana, bosiljak…) takođe može pomoći.
Da li postoji lek koji može izlečiti grip?
Ako se radi o virusnoj infekciji, pravog leka nema, ali treba koristiti po potrebi (po savetu lekara): lekove protiv bolova, lekove za smanjenje temperature i antibiotike za sprečavanje naknadnih bakterijskih infekcija.
Iako većini pacijenata nisu potrebni lekovi koji se izdaju na recept, za osobe sa visokim rizikom od komplikacija mogu biti korisni antivirusni lekovi. Sa druge strane, ti lekovi ne bi trebalo da zamene injekcije protiv gripa ili sprej za nos. U rizičnu grupu spadaju trudnice, hronični bolesnici, osobe preko 65 godina starosti i drugi. Osim toga, ako se sa ovim lekovima krene na vreme, može se smanjiti dužina trajanja simptoma gripa za nekoliko dana.
Šta može pogoršati sipmtome gripa?
Poslednja stvar koju želite da uradite kada imate prehladu ili grip jeste da dodatno iritirate već postojeći kašalj. Treba snabdeti potrebnim količinama tečnosti organizam (sprečiti dehidrataciju), ali bi valjalo da preskočite citrusne sokove ako kašljete. Iako je vitamin C dobar za vaše telo, kiseline citrusa mogu pogoršati vaš kašalj.
Prema gripu se treba odnositi ozbiljno kako bi se izbegle komplikacije. Dugotrajni gripovi mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih koplikacija ili zapaljenja pluća.
Koliko se dana zaredom može koristiti sprej za otpušavanje nosa?
Ovakvi sprejevi mogu biti veoma delotvorni, ali njihova snaga može imati svoju cenu. Ako ih koristite duže od tri dana zaredom, može doći do vraćanja simptoma, što znači veće začepljenje nosa kada lek prestane da deluje.
Šta može da ublaži simptome prehlade ili gripa?
Jednostavne namirnice kao što su supe i čajevi mogu da vam daju snagu kada ste bolesni, olakšavajući pri tom simptome. Para od vruće supe i čaja može da pomogne kod zapušenog nosa, a oba napitka vam nadoknađuju tečnost i mogu ublažiti bol u grlu. Neka istraživanja pokazuju da pileća supa može čak smanjiti i upale.
Šta raditi ako imate visoku temperaturu?
Malo povećanje temperature pomaže organizmu protiv bolesti, ali previsoka temperatura može biti opasna, pa je treba kontrolisati i smanjivati.
Mlaka kupka može pomoći da se snizi temperatura, ali treba izaći iz kade kada počnete da se tresete. Ako voda nije dovoljno topla, može pogoršati groznicu. Temperaturu takođe možete smanjiti povećanim unošenjem tečnosti, uklanjanjem dodatne odeće, a postoje i lekovi za to. Važno je pratiti uputstva za upotrebu tih lekova.
Šta su sinusne infekcije?
Ako imate prehladu ili grip, sekret iz nosa može imati žutu, belu, pa čak i zelenkastu boju, što ukazuje na to da su se inficirali sinusi. Sa lekarom bi trebalo da porazgovarate o mogućim infekcijama sinusa ukoliko sekret ima gnoj, traje više od nedelju dana ili ako imate bolove na licu ili u zubima koji traju duže od nedelju dana, naročito ako su na istoj strani.
Kada je grip zarazan?
Grip možete preneti nekoj drugoj osobi i mnogo pre nego što znate da ga imate. Grip je najčešće zarazan dan pre nego što se prvi simptomi pojave, dok deca mogu biti zarazna i do nedelju dana pre pojave simptoma. Grip (virusi i bakterije) se prenosi kašljanjem i kapljicama, preko ruku ili odeće, tako što zdrava osoba udahne klice u sebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

acetilsalicilna kiselinaantibioticičajgriplekovilekovi protiv bolovalekovi protiv groznicepileca supatabletevirusivisoka temperatura
Komentari (0)
Dodaj komentar