Ne dozvolite prehladi ili gripu da vas obori

Iako smo već zakoračili u prvu deceniju 21. veka, naučnici još uvek nisu ni blizu ostvarenja jednog od ciljeva koji ima izuzetno velik značaj za čitavo čovečanstvo. Reč je o pronalaženju leka za prehladu, odnosno sezonski grip. Stiče se čak utisak da su prehlade i virusi (rhinovirusi) koji ih donose sve učestaliji i sve otporniji.
Istraživači na ovom polju donedavno su bili ubeđenja da postoji približno 100 varijanti virusa, najčešćih uzročnika prehlade. Zahvaljujući novim i naprednijim metodama snimanja, došlo se do otkrića sasvim nove grupe varijanti virusa. Smatra se da već sada postoji čak 200 raznih virusa koji izazivaju prehladu.
Neodređeni broj različitih virusa predstavlja osnovni razlog zbog kojeg svi mi, godinu za godinom, podležemo prehladi ili gripu. Prema istraživanjima sprovedenim u Americi, jedna osoba u toku godine čak tri puta preleži prehladu. Uprkos nemogućnosti eksperata i istraživača da pronađu 100% efikasan lek, postoje brojni individualni načini da se izbegnu prehlade.
Izbegnite prehladu
Istraživači možda nisu mnogo napredovali u pogledu pronalaženja dobrog leka, ali su svakako za sve ovo vreme naučili mnogo toga o samim virusima odgovornim za prehladu i grip, kao i o njihovim načinima širenja. U početku su naučnici i istraživači bili ubeđeni da se prehlade prenose sa bolesne na zdravu osobu kijanjem ili kašljem, čime se virulentne sićušne kapljice šalju u vazduh, odakle ih zdrave osobe udisanjem lako mogu uneti u svoj organizam. Istraživanja sprovedena u poslednjoj deceniji ističu da se prehlada, odnosno virus koji je nosilac prehlade, može mnogo lakše dobiti dodirivanjem već zaraženih površina. U praksi, to znači da se mi prehladimo tako što nam posle dodirivanje neke već zaražene površine virusi ostanu na prstima, nakon čega mi dalje dodirnemo ili neki deo našeg lica (nos ili oči), koji predstavljaju najomiljenije puteve virusa. Odatle virus jako brzo dospe do nosne duplje i kanala, gde počinje razmnožavanje. Virusi se mogu preneti i putem ličnih kontakata kao što je rukovanje.
Pazite šta dodirujete, virusa ima u izobilju
Rhinovirusi imaju sposobnost da prežive na kvakama vrata, stonim površinama, ručkama kolica za kupovinu i drugim površinama, i to 24 sata, pa čak i duže. U jednom jako intrigantnom istraživanju, ljudi oboleli od prehlade ili gripa proveli su jednu čitavu noć u hotelu, a zatim je od njih zatraženo da ispostave izveštaj o tome šta su sve za to vreme dodirnuli. Rezultat: 35% svega što su dodirnuli, uključujući kvake, olovke, prekidače, daljinske upravljače, slavine i telefone, bilo je kontaminirano virusom. Ono što je ovo istraživanje takođe pokazalo jeste koliko se lako može zaraziti virusom.
Prema tome, najbolji i najočigledniji način da izbegnete prehladu ili grip jeste da, dok ste van kuće, ne prinosite prste licu i ne dodirujete nos i i oči. Stručnjaci takođe preporučuju, kao još jedan praktičan način, što češće pranje ruku, čak i samo običnom vodom. Ukoliko u blizini ne možete naći vodu, i vlažne maramice mogu biti od velike pomoći. Isto tako, veoma je bitno održati snagu metabolizma: hranom, vitaminima, snom i pozitivnim razmišljanjem, ili vakcinom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dodirgriphigijenainfekcijakasaljkijanjekvaka izvor virusapranje rukuprehladaprenos infekcijerukovanjevirusi gripa
Komentari (0)
Dodaj komentar