Počela vakcinacija protiv gripa: kontraindikacije, nuspojave, rizične grupe

Na osnovu informacija koje je objavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji je ovih dana počela vakcinacija protiv gripa za sezonu 2017-2018. godine.

Vakcinacija-imunizacija se sprovodi u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima i nacionalnim preporukama za imunizaciju stanovništva i na osnovu procena Svetske zdravstvene organizacije.

Vakcinacija se sprovodi „sezonskom trovalentnom vakcinom“ koja štiti od tipova virusa A (H1N1), A(H3N2) i B (B/Brisbane). Vakcinacija se sprovodi ovom vakcinom zato što su se poslednjih nekoliko godina ovi tipovi virusa javljali u evropskim zemljama. Vakcina koja je dostupna u zdravstvenim ambulantama i domovima zdravlja je – inaktivisana, split vakcina, proizvođača „Sanofi Paster“.

Podsećamo da se vakcina preporučuje osobama: sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, sa metaboličkim poremećajima (šećerna bolest i ostalo), sa poremećajima rada bubrega, sa oslabljenim imunitetom, starijima od 65 godina, smeštenim u gerontološkim centrima ili smeštenim u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost (stacionari i bolnice), kao i trudnicama i gojaznim osobama,

Potrebno je da se vakcinišu i „zdrave“ osobe, koje su svakodnevno u kontaktu sa velikim brojem ljudi, koje su izložene povećanom riziku od infekcije virusima gripa. U „rizične radnike“ koji bi trebalo da se vakcinišu spadaju: zaposleni u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, zaposleni u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost, zaposleni u javnim službama (milicioneri, prosvetni radnici, zaposleni u vrtićima, prodavci, šalterski radnici, vozači i kondukteri u prevoznim sredstvima, taksisti, poštari…).

Preporuke se baziraju na podacima o grupama rizika koje su identifikovane prema istorijskim podacima u epidemijama gripa ranijih godina kod nas i u svetu.

Primena vakcine protiv gripa kod trudnica razmatra se od drugog trimestra trudnoće uz konsultaciju nadležnog ginekologa, dok se trudnicama koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa obavezno preporučuje vakcinacija, bez obzira na stadijum trudnoće, uz konsultaciju nadležnog ginekologa.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2–3 nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje imuniteta varira i iznosi 6–12 meseci. Imajući u vidu različitu efikasnost vakcine prema uzrasnim kategorijama kod kojih se aplikuje, potrebno je napomenuti da se kod većine vakcinisanih neće javiti grip, a u slučaju obolevanja kod vakcinisanih osoba razvija se blaža klinička slika, kao i da se redukuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku.

Vakcinacija protiv gripa sprovodi se u cilju redukovanja obolevanja i umiranja, kao i redukovanja prenošenja virusa gripa u porodici, kolektivu i populaciji.

Vakcinacija stanovništva koje pripada grupama povećanog rizika sprovodi se zbog očuvanja sopstvenog zdravlja, održavanja kolektivnog imuniteta populacije, ali i očuvanja zdravlja članova porodica i kolektiva, a posebno onih kod kojih je kontraindikovano davanje ove vakcine, u cilju preveniranja mogućih komplikacija i teških kliničkih formi obolevanja. Vakcinisanjem sebe i uže okoline štitimo i nama bliske osobe koje ne bi smele da prime vakcinu, a imaju narušeno zdravlje.

Upozoravamo da kod navedenih kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku, bolest može imati za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija (najčešće zapaljenja pluća). Izuzimajući privremene ili trajne kontraindikacije, ovu vakcinu bez opasnosti po zdravlje mogu da prime sva lica starija od 6 meseci, uključujući i trudnice.

Preosetljivost na jaja, pileće proteine, neomicin i formaldehid – najčešće su kontraindikacije kod ove vakcine. Imunološki odgovor može biti oslabljen u slučaju imunosupresivne terapije, kao što su kortikosteroidi, citotoksični lekovi ili radioterapija. Osobe koje su sklone burnim alergijskim reakcijamatreba treba da se konsultuju sa svojim lekarom pre vakcinisanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

epidemija gripagriphronični bolesnici i gripimunizacijapandemija gripastare osobe i griptrudnice i gripvakcinavakcina protiv gripavakcinacijavirusi gripa
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Dragan Cvetković

    U Domu zdravlja i ambulantama u Nišu vakcine ima već nekoliko dana i ko hoće može da se vakciniše bez problema. Kako je vakcina raspodeljena po gradovima i ambulantama nije nam poznato.

  • perovic d.

    – Prema pisanju ovdašnjih internet-portala, vakcinacija je počela još pre nešto više od 2 nedelje :))) – Ja već 10-ak dana bezuspešno obilazim državne i privatne apoteke tražeći da kupim vakcinu (ne spadam u tkz. rizične grupe). Oni u privatnim apotekama kažu da ih nema kod dobavljača a oni u državnim – da su ih dobile samo bolnice i domovi zdravlja. – Interesuje me ko je sve, i kako, organizovao distribuciju vakcina jer je još krajem septembra u javnost puštena priča da će ove godine vakcinacija početi ranije odn. početkom oktobra a danas je 17-i oktobar !?

  • makki

    Pakovanje starijih u grob i rasterećivanje penzionog fonda.