Vakcina protiv gripa najviše pomaže starijima

Grip lako može izazvati teže zdravstvene komplikacije, čak može biti i smrtonosan za starije osobe, pa je vakcina protiv gripa za njih dobra preporuka.

Prema novoj studiji, kada se vakcinacija protiv gripa dobro i na vreme obavi, pre same epidemije, starije osobe ređe dobijaju upalu pluća, ređe su hospitalizovane i manja je smrtnost od komplikacija usled gripa.

Istraživanje

Istraživači su testirali i analizirali efekte vakcinacije na populaciji od milion stanovnika, gde je bio visok stepen vakcinacije u periodu od 2000. do 2009. godine. Iskoristivši slučajne varijacije bolesti kaje se javljaju u sezoni gripa sa ponavljanjima iz godine u godinu, upoređivali su efikasnost vakcine i da li se period vakcinacije poklapao sa sezonom gripa.

Rezultati

Studija je pokazala da je najbolji odnos, „najbolja godina“, sa najmanjim brojem hospitalizovanih starijih osoba bio 3,74 slučaja do 4,3 slučaja, dok je hospitalizovano od 2,05 do 2,43 slučaja.

Ukoliko se vakcinacija nije poklapala sa sezonom gripa, broj smrtnih slučajeva bio je beći za 2%, a broj hospitalizovanih za 4,2%, iako je te godine stopa vakcinacije bila visoka.

Autori studije primetili su i sličan uzrok smanjenja smrtnosti kod starijih osoba u još 122 medicinska centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Mišljenja

Ova studija dizajnirana je tako da pruži odgovor na često postavljano pitanje: „Da li vakcina protiv gripa pomaže starijima?“

Iako je godišnja vakcinacija deo standardne nege u staračkim domovima, neki javni zdravstveni službenici postavljaju pitanje: „Da li je vakcina korisna za krhke starije osobe koje često imaju lošu reakciju na vakcinu?

Aurori studije zaključuju da je vakcina važna prevencija kod starijih osoba. Osim toga, smatraju da je efikasnost vakcine protiv sezonskog gripa kod ljudi srednjih i mlađih godina – potcenjena.

Na kraju se opet postavlja pitanje nuspojava. Činjenica je da u većini slučaja nema nuspojava, ali će uvek biti pojedinaca kod kojih će se nuspojave pojaviti ili onih na koje vakcina ne deluje.

Najbitnije je ipak da je posle vakcinacije protiv gripa manji broj smrtnih i hospitalizovanih slučajeva.

Još članaka o gripu…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gripkomplikacijestarije osobevakcinavakcina protiv gripa
Komentari (0)
Dodaj komentar