Vitamin C ne štiti od prehlade, potpuno je beskoristan: Umesto toga uzmite ovaj mineral

Istraživači su dokazali da vitamin C nije najbolji dodatak u borbi protiv prehlade. Umesto toga, trebalo bi da obogatite svoju ishranu ovim mineralom.

Dok većina ljudi tokom sezone prehlade i gripa pokušava da unese što više vitamina C i doda ovaj dodatak svojoj ishrani, istraživači veruju da je potpuno beskorisno.

Naučnici su obrađivali podatke iz 67 studija kako bi otkrili šta se pokazalo kao najefikasnije sredstvo u borbi protiv prehlade.

Prema studiji objavljenoj u „Kanadskom medicinskom žurnalu”, tradicionalni lekovi kao što ginseng, gelovi za olakšanje i lekovi protiv kašlja nemaju jasne koristi, dok antibiotici nanose više štete nego koristi.

Takođe, dokazali su da samo konzumacija cinka može pomoći u prevenciji i lečenju infekcija.

,,U najmanje dva testa dokazali smo da su deca koja su uzimala 10 do 15 miligrama cinsulfata dnevno imala nižu stopu prehlade i manje izostajanja iz škole zbog prehlade“, istakao je dr Mišel Alan sa Odeljenja za porodičnu medicinu na Univerzitet Alberta.

Iako je studija sprovedena na deci, istraživači su potvrdili da nema razloga da cink deluje samo na decu, a ne i na odrasle.

Što se tiče vitamina C, naučnici su istakli da najpopularniji vitamin na svetu, za koji se veruje da je najbolji u borbi protiv virusa i bakterija, nema efekta na obične prehlade, osim što može da skrati trajanje infekcije.

Napominju da je vitamin C dijetetski antioksidans i može neutralisati efekte slobodnih radikala i podržati odbranu imunološkog sistema.

,,Najbolje rešenje u sprečavanju širenja virusa je pranje ruku i konzumiranje cinka“, zaključio je doktor Alan.

Lekovi kao što su ibuprofen i paracetamol mogu biti korisni u smanjenju groznice, dok uzimanje meda smiruje upalu grla.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mineraltegobevitamin czdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar